Evakuaciju iz Ukrajine traže i Česi

MUP je pripremio za njih besplatni smještaj na šest mjeseci do godinu dana, finansijsku pomoć od 1.850 eura u preračunu po osobi za odrasle i 740 eura za svako dijete
4 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 09:21h

Nakon Poljske, pripadnike svoje manjine u Ukrajini evakuisaće i Češka.

Češka je vanredno otvorila konzulat u Odesi da za naredni mjesec pripremi repatrijaciju oko 200 Čeha, uglavnom sa istoka i juga Ukrajine.

Privremeni konzulat u Odesi primio je 172 molbe za repatrijaciju i evakuaciju pripadnika češke manjine u Ukrajini, a 47 molbi rješavaju konzulati u Kijevu i Lavovu, saopštilo je češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Većina ih je sa istoka i juga Ukrajine", kazao je za današnju Mladu frontu Dnes opomunomoćenik češke vlade za dijasporu Karel Kinl.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec kazao je da bi ukrajinski Česi trebalo da stignu u staru domovinu u drugoj polovini marta. MUP je pripremio za njih besplatni smještaj na šest mjeseci do godinu dana, finansijsku pomoć od 1.850 eura u preračunu po osobi za odrasle i 740 eura za svako dijete.

Vlada će pomoći povratnicima iz Ukrajine da nađu posao ili da se eventualno prekvalifikuju.

Za repatrijaciju Čeha iz raznih krajeva svijeta češka vlada je izdvojila u januaru 2,4 miliona eura i veći dio tih sredstava biće utrošen za evakuaciju Čeha iz Ukrajine, bez obzira da li su iz oblasti pogođenih sukobima sa proruskim separatistima.

Česi su počeli da se doseljavaju u današnje oblasti Ukrajine tada pod vladavinom carske Rusije još u drugoj polovini 19. vijeka kao ekonomski emigranti.

U to vrijeme u Ukrajinu je emigriralo u seoske oblasti u Volinju i oko Žitomira oko 16.000 Čeha, a poslije Drugog svjetskog rata u Čehoslovačkoj su ostali Česi iz Ukrajine koji su se borili protiv Hitlerovih nacista u češkoj brigadi a 1947. godine na osnovu međudržavnih sporazuma sa Sovjetskim Savezom u Čehoslovačku se preselilo oko 40.000 tzv. volinjskih Čeha.

Nakon pada komunista 1989. godine, Čehoslovačka je pozvala svoju dijasporu u Ukrajini da se ako želi vrati u domovinu, što je od oko 10.000 Čeha iskoristilo oko 2000. godine.

Prošle godine ukrajinski Česi tražili su od predsjednika Češke Miloša Zemana da im pomogne da se evakuišu u Češku iako žive pretežno u oblastima u kojima sukoba nema, a molbu za repatrijaciju obrazložili su strahom od porasta nacionalističkih tenzija i u zapadnim i centralnim delovima Ukrajine.

Bonus video: