"Merkelova broj dva" i zvanično kandidat za šefa partije

Ona je kao prioritet navela bezbjednost, ekonomski prosperitet, oživljavanje evropskog projekta kao i pitanja digitalizacije i integracije u kontekstu potiskivanja rastuće popularnosti ekstremne desnice
51 pregleda 1 komentar(a)
Anegret Kramp-Karenbauer, Foto: Reuters
Anegret Kramp-Karenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 15:12h

Anegret Kramp-Karenbauer, predstavljena kao nasljednica kancelarke Angele Merkel, danas je zvanično podnijela kandidaturu za vođstvo Hrišćansko demokratske unije (CDU).

Kandidatkinja u medijima poznata kao AKK, ali i kao "Merkelova broj dva" ili "Merkelova bis", od februara je generalna sekretarka CDU i jedan je od favorita njemačke kancelarke koja je krajem oktobra odustala da vodi stranku.

Anegret Kramp-Karenbauer (56) danas je odala priznanje kancelarki priznajući da se njena era završava.

"Danas je jasno da Angeli Merkel treba da zahvalimo za mnoge stvari", rekla je ona i dodala da će ići njenim koracima. "Prethodnici su nam uvijek tu", dodala je kandidatkinja koju njeni protivnici kritikuju za nedostatak harizme.

Kramp-Karenbauerova je rekla da želi da "otvori novo poglavlje" u kontinuitetu, dok njeni glavni protivnici Fridrih Merc i Jens Span žele jasno da "okrenu drugu stranu" pominjući obnovu i novi početak.

Ona je kao prioritet navela bezbjednost, ekonomski prosperitet, oživljavanje evropskog projekta kao i pitanja digitalizacije i integracije u kontekstu potiskivanja rastuće popularnosti ekstremne desnice.

Oko 1.000 delegata stranke će 7. i 8. decembra na kongresu u Hamburgu birati novog lidera CDU.

Bonus video: