Stros-Kan: Ne sudi mi se za devijantno ponašanje

"Za 2.000 eura! Neću reći ne. Volim da putujem. Nikad nisam vidjela Vašington", rekla je Džejd
0 komentar(a)
Dominik Stros Kan, Foto: Reuters
Dominik Stros Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2015. 19:47h

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan, drugog dana suđenja u Lilu, po optužbama za podvođenje, oštro je reagovao izjavom da mu se ne sudi za "devijantno ponašanje", objavili su danas francuski mediji.

Stros-Kan (65), nekada viđen za predsjednika Francuske, rekao je da ideja da su neke njegove sklonosti o kojima se moglo čuti na sudu, poput sodomije, bile povod da traži usluge prostitutki "apsurdne", prenio je AFP.

Stros-Kan demantuje da je znao da su žene sa kojima je stupao u odnose bile prostitutke, uz obrazloženje da bi to bio preveliki rizik za čovjeka na čelu MMF, zaposlenog na "spasavanju svijeta od nezabilježene finansijske krize".

Današnje suđenje počelo je iskazom bivše prostitutke Džejd, koju je Stros-Kan, prema svjedočenju, vodio u posjetu MMF-u.

Kao dokaz sudija Bernar Lemer je podijelio fotografiju na kojoj se ona smiješi stojeći pored njega u kancelariji.

Stros-Kan je, međutim, rekao da je unaprijed znao da je ona prostitutka bilo "nezamislivo" da bi rizikovao da je odvede na mjesto gdje radi.

Sudija Lemer je pitao Džejd zašto je pristala na putovanje koje se odigralo u januaru 2010.

"Za 2.000 eura! Neću reći ne. Volim da putujem. Nikad nisam vidjela Vašington", rekla je ona.

Džejd je svjedočila da je pratnja Stros-Kana od nje tražila da bude "diskretna" i da se pretvara da je sekretarica na putu za Vašington.

Sud je takođe proveo dosta vremena u unakrsnom ispitivanju Fabrisa Paskovskog i Davida Rokea, koji su priznali da su organizovali i plaćali seksualne zabave, kao i bivšeg komesara policije Žana Kristofa Lagara.

Paskovski je rekao da nikad nije rekao Stros-Kanu da je plaćao ženama da zabavama prisustvuju, jer ga je bilo sramota da to učini.

Bivši direktor MMF-a optužen je za organizovanje lanca prostitucije u luksuznom hotelu "Karlton" u Lilu, gradu na sjeveru Francuske.

Iako je prostitucija u Francuskoj legalna, njeno podsticanje i organizovanje nije, pa bi ukoliko bude proglašen krivim, Stros-Kan mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom od deset godina i novčanom od 1,5 miliona eura.

Bonus video: