Susret Putina i Porošenka u sjenci žestoke borbe

Cilj lidera Ukrajine, Rusije, Njemačke i Fancuske je da u roku od 48 sati bude uspostavljen prekid vatre u Donbasu, javila je novinska agencija Ria novosti, a prenosi Rojters
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2015. 07:04h

Lideri Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine su juče održali mirovne pregovore u Bjelorusiji, dok su separatisti u Ukrajini pojačali pritisak na Kijev pokretanjem žestoke ofanzive.

Ukrajinska vojska je saopštila da je 19 njenih pripadnika ubijeno u separatističkim napadima blizu grada Debaljcevo, što je među njenim najtežim gubicima za devet mjeseci rata.

Pobunjenici pokušavaju da opkole vladine snage u Debaljcevu, strateškoj lokaciji koja bi im omogućila da povežu glavna uporišta.

Intenziviranje sukoba uoči samita, uključujući raketni napad u kojem je u utorak poginulo 17 osoba na teritoriji pod kontrolom vlade, možda ima za cilj da primora Ukrajinu da prihvati sporazum kojim se priznaje napredovanje pobunjenika, ocjenjuje Rojters.

Ako su se lideri Francuske i Njemačke nadali da će njihova mirovna inicijativa doprinijeti pomirljivim potezima na terenu, mogućnost postizanja mira je izazvala suprotno. Malo je vjerovatno da će pobunjenici pristati da se vrate na pređašnje položaje.

Cilj lidera Ukrajine, Rusije, Njemačke i Fancuske je da u roku od 48 sati bude uspostavljen prekid vatre u Donbasu, javila je novinska agencija Ria novosti, a prenosi Rojters.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko je dočekao kolege, ukrajinskog Petra Porošenka i ruskog Vladimira Putina, zasebno na Trgu nezavisnosti.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je došla u društvu francuskog predsjednika Fransoa Olanda, pripremio je buket cvijeća.

Samit se održava u Bjelorusiji na osnovu francusko-njemačkog predloga u pokušaju da se zaustave sukobi. Kancelarka Angela Merkel i predsjednik Fransoa Oland su počeli pregovore sa liderima Ukrajine i Rusije Petrom Porošenkom i Vladimirom Putinom.

Lideri su planirali da potpišu zajedničku deklaraciju koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, prenio je Rojters, pozivajući se na izvor iz ukrajinske delegacije.

Taj izvor je rekao da će „kontakt grupa“ Rusije, Ukrajine i OEBS pripremiti odvojen dokument kojim će biti potvrđena posvećenost mirovnom planu koji je prošlog septembra potpisan u Minsku, i od strane lidera separatista.

Četvoro lidera se prvo sastalo nasamo a potom su pošli na samit sa svojim delegacijama, prenijela je britanska agencija.

Porošenko: Prekid vatre ili će situacija izmaći kontroli

Merkel, Porošenko i Oland su se smijali dok su ulazili u salu za konferencije. Ukrajinski lider je ranije rekao da će bez deeskalacije sukoba i obustave vatre situacija „izmaći kontroli“.

"Ili će ova situacija krenuti putem deeskalacije, prekida vatre... ili će situacija izmaći kontroli", kazao je nakon susreta sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom uoči razgovora sa liderima Francuske, Njemačke i Rusije, prenosi Rojters.

Ruske televizije su prikazale njegovo rukovanje sa Putinom.

Iako su bile male nade da će doći do pomaka, koji bi zavisio od toga da Ukrajina napravi većinu ustupaka, Moskva je izrazila optimizam. Jedan ruski diplomatski izvor je kazao da vjerovatnoća da će biti postignut sporazum iznosi 70 odsto.

„Predsjednici ne putuju (u Minsk) bez ikakvog razloga“, rekao je taj izvor.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je došlo do napretka uoči samita ali da bi Kijev mogao kočiti dogovor insistiranjem na kontroli rusko-ukrajinske granice, čiji dio drže separatisti.

Predsjednik SAD Barak Obama, koji još nije odlučio hoće si slati oružje Ukrajini, razgovarao je prekisnoć sa Putinom preko telefona.

Bijela kuća je prenijela da je upozorio ruskog lidera da će troškovi porasti ako Moskva nastavi da pomaže ukrajinskim separatistima.

Pregovori se održavaju dok kijevske vlasti i misija Međunarodnog monetarnog fonda pokušavaju da se dogovore oko paketa pomoći koji bi spasio Ukrajinu od bankrota. Premijer Arsenij Jacenjuk je izrazio nadu da će sporazum o kreditu biti postignut za nekoliko dana.

Mogerini: Ovo je prekretnica

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ocijenila je danas da će samit u Minsku biti "prekretnica" u ukrajinskoj krizi i pozvala je Moskvu da bude "odgovoran akter" i pomogne u okončanju sukoba.

Predsjednici Francuske, Rusije i Ukrajine Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko, i njemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se večeras u Minsku u pokušaju da pronađu rješenje za okončanje 10-mjesečnih sukoba na istoku Ukrajine.

"To će biti prekretnica koja će odrediti da li će stvari krenuti nabolje ili nagore", rekla je Mogerini u intervjuu Agenciji Frans pres.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, "onda će, u najmanju ruku, biti zabrinjavajuće sve opcije, sve mogućnosti koje se mogu zamisliti za Ukrajinu, ali i za samu Evropu, kao i za odnose između Rusije i EU i ostatka svijeta", kazala je ona i dodala da će, čak i u slučaju mirovnog dogovora, i dalje biti izazova.

Mogerini je ocijenila da će Rusija u Minsku imati priliku da iskoristi uticaj na proruske aktiviste u Ukrajini radi postizanja mira.

"Postoji šansa da Rusija pokaže da je odgovoran akter. Početak jeste zaustavljanje sukoba na istoku Ukrajine", kazala je ona.

Na pitanje o podjelama unutar EU po pitanju odnosa sa Rusijom, posebno imajući u vidu da je nova grčka vlada naklonjena Moskvi, Mogerini je odgovorila da to nije ništa neobično, ali da su sve članice Unije svjesne značaja jedinstva.

"Ono što čudi (ruskog predjsednika Vladimira) Putina jeste naše jedinstvo, a ja mogu da jemčim da ćemo sačuvati to jedinstvo", poručila je ona.

Mogerini je pozvala Moskvu da ne doživljava plan EU za takozvano "Istočno partnerstvo" s bivšim sovjetskim republikama kao prijetnju. "Ukrajina, Moldavija i Gruzija donose suverene odluke o svojoj budućnosti i sadašnjosti", rekla je ona.

"Ne radi se o podizanju novih zidova niti stvaranju jaza između nas. Cilj je stvaranje prostora za saradnju."

Galerija

Bonus video: