I ukrajinska vojska i pobunjenici tvrde da napreduju

Ukrajinski dobrovoljački bataljon Azov je na društvenim medijima objavio da je zauzeo nekoliko sjela sjeveroistočno od Mariupolja
5 komentar(a)
Mariupolj, Foto: Reuters
Mariupolj, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2015. 10:18h

Ukrajinska nacionalna garda započela je ofanzivu protiv proruskih snaga u blizini strateškog lučkog grada Mariupolja, saopštile su ukrajinske vlasti.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbjednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da su "u blizini Mariupolja jedinice nacionalne garde probile neprijateljsku odbranu i prešle u ofanzivu", prenijela je agencija Interfaks.

Ukrajinski dobrovoljački bataljon Azov je na društvenim medijima objavio da je zauzeo nekoliko sjela sjeveroistočno od Mariupolja i odbacio proruske snage bliže granici s Rusijom. Agencija AP je prenijela da su i proruske snage saopštile da su napredovale. Njihov vojni portparol Eduard Bašurin rekao je u ponedjeljak uveče da su opkolili mjesto Debaljčov gdje su proteklih nekoliko sedmica vođene žestoke borbe i odsjekli ga od glavnog autoputa. Portparol ukrajinske vojske Aleksandar Matuzjanik je, međutim, za BBC izjavio da se "još vode borbe oko te saobraćajnice". Vjeruje se da se u Debaljcovu i okolini nalazi više hiljada ukrajinskih vojnika. Na tom području se već više od nedjelju dana vode žestoke borbe, u kojima, kako izgleda, proruske snage ostvaruju napredak. Zvaničnici ukrajinske vlade navode da je u borbama na istoku zemlje u proteklih 24 sata poginulo devet vojnika i najmanje sedam civila. U ukrajinskom sukobu je od aprila 2014. poginulo više od 5.300 ljudi, dok je 1,5 miliona njih raseljeno.

Bonus video: