Kijev: Preko vikenda u Ukrajinu iz Rusije ušlo još vojnika i ratne opreme

"Hiljadu i petsto vojnika i 300 komada vojne opreme, uključujući Grad raketne sisteme, su prešli granicu 7. i 8. februara"
17 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2015. 11:34h

Najmanje 1.500 ruskih vojnika i veliki broj konvoja sa vojnom opremom je ušlo u Ukrajinu iz Rusije preko vikenda, saopštila je ukrajinska vojska.

"Hiljadu i petsto vojnika i 300 komada vojne opreme, uključujući Grad raketne sisteme, su prešli granicu 7. i 8. februara", naveo je ukrajinski vojni portparol Andrej Lisenko.

Nove optužbe Kijeva stižu uoči najavljenog samita u Kijevu koji je zakazan za srijedu, a tiče se mirovnog plana o Ukrajini.

Samit u Minsku zakazan je pošto su o situaciji u Ukrajini i mogućim rješenjima za tu zemlju telefonom dugo razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski, ukrajinski i francuski predsjednik Vladimir Putin, Petro Porošenko i Fransoa Oland. Kremlj je saopštio da će prije samita u Minsku biti održan sastanak grupe eksperata u Berlinu,kao i da će ponovo razovarati ruski i ukrajinski, i predstavnici OEBS-a u okviru Kontakt grupe. Oland i Merkelova u petak su o Ukrajini razgovarali sa Vladimirom Putinom, a njemačka kancelarka trebalo bi da se u ponedjeljak sastane sa Barakom Obamom.

Bonus video: