Ovaj dječak je svojim rođenjem podijelio Mađare

Rođenje Rikarda je postalo ogledalo u kojem se ogleda mađarski rasizam. I antirasizam. "Oni se kote poput pacova i parazita”, jedan je od tipičnih komentara onih koji su podržali Novaka
9 komentar(a)
Rikardo Rac, Foto: Screeshot (Facebook)
Rikardo Rac, Foto: Screeshot (Facebook)
Ažurirano: 09.02.2015. 10:13h

Sa početkom nove godine, došle su i prve bebe. Ali, porodica prve bebe koja je ove godine rođena u Mađarskoj, Romi, ili Cigani, kako više vole da ih nazivaju, našla se u centru nacionalne debate o rasizmu, piše BBC.

Ispred Hotela Korona u Makou, gradu na jugu Mađarske, poznatom po toploj klimi i odličnom bijelom luku, stoji bronzana statua Mihalija Fatiola, Roma i vituoza na violini. On je, prije nego se početkom 2015. rodio Rikardo Rac, bio najpoznatiji Rom u gradu. Mihalij Fatiol je svirao u dvoranama Budimpešte i Evrope od 1920. do 1070. godine.

Rikardo Rac se rodio nekoliko minuta poslije ponoći, prije pet sedmica i prva je beba koja je ove godine rođena u Mađarskoj. Kako to obično biva, svi lokalni mediji su objavili vijest o njegovom rođenju, a fotografije njega, njegovog oca Petera i majke Silvije, našle su se na naslovnicama.

A onda je Elod Novak iz Pokreta za bolju Mađarsku, radikalne nacionalističke političke stranke krajnje desnice, na Facebooku objavio fotografiju svoje porodice, žene i troje djece, i naveo da je Rikardo treće dijete 23-godišnje žene koja je Ciganka.

“...Uskoro će Mađari postati manjina u sopstvenoj kući”, naveo je Novak, pitajući i kada će “konačno biti riješen najveći problem Mađarske”.

Njegova objava je izazvala javnu osudu. Ali i odobravanje. Rođenje Rikarda je postalo ogledalo u kojem se ogleda mađarski rasizam. I antirasizam.

"Oni se kote poput pacova i parazita”, jedan je od tipičnih komentara onih koji su podržali Novaka.

Opozicioni i vladini političari su, sa druge strane, pokušali da nadmaše jedni druge gestovima i riječima solidarnosti sa porodicom Rac.

Tako je Rikardo postao novi najpoznatiji Rom u Mađarskoj. Za samo nekoliko dana.

Reporter BBC-ja je upoznao Rikarda, njegovu majku Silviju i oca Petera. Obećano im je, kao i svake godine kako to gradske vlasti rade, da će, zbog rođenja bebe, dobiti 100.000 forinti, što je oko 250 funti.

Peter je odrastao u malom mjestu u okolini grada Mako. Kaže da su uvijek sa svima bili u dobrim odnosima i da je ovo prvi put da na svojoj koži osjete rasizam i neprijateljstvo. Ima državni posao, a nedavno je dobio dozvolu za traktor i kombajn. On i Silvija imaju još dvije kćerke koje idu u vrtić.

“Želim samo miran porodični život, bez medijske pažnje, da imam topao obrok kad dođem sa posla i da je moja porodica sa mnom”, kaže.

Njegova supruga kaže da ljudi ne bi trebalo da od rođenja budu stigmatizovani.

“Kada Rikardo napuni 18. on će sam odlučiti da li će se identifikovati kao Rom ili neče. Nije on kriv što se rodio nekoliko minuta poslije ponoći. Možda je rasizam u Mađarskoj postoja i prije njegovog rođenja, ali mi toga nismo bili svjesni. Volimo da živimo u ovom gradu. Svi su ljubazni prema nama”.

Peter dodaje da je boja kože jedino što ih razlikuje od drugih u gradu.

“Kao i ostali, i mi imamo srce, krv i dušu. Rikardo će ići u vrtić, školu... biće kao sva druga djeca”:

U žurbi su otišli kući. Reporter BBC-ja im nudi prevoz, ali oni su željeli da idu autobusom.

Elod Novak je odbio da se izvini za svoje komentare, čakje predložio Peteru kako bi on trebalo da se izvini njemu.

Mediji koji podržavaju radikalnu desnicu i dalje pišu o velikom broju rođene romske djece. Tvrde da su Romi najveći problem Mađarske.

Bonus video: