Oland predlaže širu demilitarizovanu zonu u Ukrajini

"Mislim da je to jedna od posljednih šansi. Ako ne uspijemo da nađemo dugoročno mirovno rješenje, mi savršeno znamo budući scenario. On ima ime, a to je rat", rekao je Oland o pregovorima
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 15:21h

Francuski predsjednik Fransoa Oland predložio je danas širu demilitarizovanu zonu u Ukrajini i veću autonomiju za istok te zemlje.

Oland je u intervjuu za televiziju Frans 2 rekao da je prema planu o kojem se pregovara predviđena demilitarizovana zona od 50 do 70 kilometara.

On je, takođe, pozvao na "donekle snažniju" autonomiju na istoku Ukrajine.

Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel ulažu posljednjih dana velike diplomatske napore kako bi se umirile tenzije između Rusije i Ukrajine.

Oland i Merkel su u četvrtak u Kijevu razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, a u petak i sa ruskim Vladimirom Putinom, a za sjutra je predviđena telefonska konferencija svo četvoro.

Portparol Putina Dmitrij Peskov rekao je poslije jučerašnjih razgovora u Moskvi da je "trenutno u toku rad na nacrtu teksta mogućeg zajedničkog dokumenta o primjeni sporazuma iz Minska, koji bi uključivao predloge predsjednika Ukrajine (Petra Porošenka) i Putina".

Oland je po povratku iz Moksve ocijenio da su pregovori o Ukrajini jedna od posljednjih šansi da se izbjegne rat.

"Mislim da je to jedna od posljednih šansi. Ako ne uspijemo da nađemo dugoročno mirovno rješenje, mi savršeno znamo budući scenario. On ima ime, a to je rat", rekao je Oland.

Bonus video: