Oland: Naći rješenje za trajni mir ili slijedi rat. Merkel: Vrijedi pokušati

20 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 13:13h

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je danas da je francusko-njemačka mirovna inicijativa posljednji napor za postizanje mira u Ukrajini.

"Mislim da nam je ovo posljednja šansa, zato smo i preduzeli inicijativu. Ako ne nađemo rješenje za trajni mir savršeno znamo kakav će biti scenario. On ima ime i zove se rat", kazao je Oland, a prenosi Rojters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da se još uvijek ne zna da li će predlog koji su ona i Oland dali ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu biti prihvaćen.

"Nakon razgovora koje smo imali juče u Moskvi, nijesmo sigurni da li će se ostvariti uspjeh. Ali i ja i francuski predsjednik smatramo da vrijedi pokušati. To dugujemo ugroženom stanovništvu u Ukrajini kazala je Merkel, a prenosi Rojters.

Oland i Merkel su juče u Moskvi razgovarali sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Svijet se nalazi na prekretnici"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je na minhenskoj konferenciji Ameriku i EU za eskalaciju ukrajinske krize, naglasivši da je Rusija za mir.

On je ujedno rekao da bi razgovori ruskog predsjednika Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda mogli pokrenuti nacionalni dijalog u Ukrajini.

"Ne vjerujem da Evropa sebi može priustsiti da ignoriše širenje tog nacionalističkog virusa", rekao je Lavrov, povodom razvoja situacije u Ukrajini . "Svijet se nalazi na prekretnici", rekao je Lavrov, komentarišući ekstremističke tendencije u svijetu i nedostatak adekvatne međunarodne "sigurnosne arhitekture". On je rekao da je Zapad, umjesto prave, evropske sigurnosne strukture oblikovao iluzije, pošto se osjeća "kao pobjednik hladnog rata" i ocijenio da je kriza rezultat razvoja politike proteklih 25 godina koja cilja na to "da Amerika dominira međunarodnim odnosima u Evropi".

Bonus video: