Britanskom džihadisti 12 godina robije jer je iscenirao sopstvenu smrt

Kavaja je u januaru prošle godine iz Londona otputovao u Siriju, gdje se priključio grupi Rajat al-Tavhid (Božji barjak)
55 pregleda 1 komentar(a)
Džihadista, Foto: Shutterstock
Džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 16:43h

Britanski džihadista koji je optužen da je, dok se borio u Siriji, iscenirao sopstvenu smrt kako bi se neopaženo vratio kući, osuđen je na 12 godina zatvora.

Imran Kavaja (27), koji je radio u imigracionom centru u Londonu, priznao je da se pripremao za teroristička djela, da je prošao obuku i nabavio vatreno oružje.

Kavaja je prvi dio obuke 2014. godine proveo učestvujući u ratu u Siriji na strani džihadista i tada je na društvenim mrežama postavio snimak na kojem drži odrubljene ljudske glave.

Sudija Džeremi Bejker je prvobitnu kaznu od 17 godina zatvora podelio na 12, plus još pet godina koliko će Kavaja morati redovno da se javlja policiji, prenio je AFP.

Bejker je nazvao Kavaju "voljnim i oduševljenim" džihadistom, ali je dodao da je zadovoljan što je ipak odlučio da se vrati kući.

Kavaja je u januaru prošle godine iz Londona otputovao u Siriju, gdje se priključio grupi Rajat al-Tavhid (Božji barjak), koja se, kako tvrdi britanska policija, priključila Islamskoj državi. Ta grupa kasnije je poslala lažno saopštenje da je Kavaja poginuo u borbi.

On je, međutim, otputovao u Bugarsku, gdje je zatražio od svog rodjaka Tahira Batija, taksiste, da ga preveze dalje. Bati je osuđen na 21 mjesec zatvora.

Bonus video: