Bivši šef NATO: Putin bi mogao napasti Baltik

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da Rusiji vrati staru poziciju velike sile. Velika je mogućnost da će intervenistati na Baltiku, da bi isprobao član pet NATO-a," rekao je Rasmusen, aludirajući član kojim se NATO obavezuje na kolektivnu odbranu u slučaju napada na neku od članica
16 komentar(a)
Anders fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 10:22h

Rusija mogla bi intervenisati u baltičkim državama da bi ispitala kolektivnu odbrambenu posvećenost NATO-a, izjavio je danas bivši generalni sekretar Alijanse Anders fog Rasmusen.

"Ovdje uopšte nije u pitanju Ukrajina. Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da Rusiji vrati staru poziciju velike sile. Velika je mogućnost da će intervenistati na Baltiku, da bi isprobao član pet NATO-a," rekao je Rasmusen britanskom dnevniku "Dejli telegraf".

Član pet je klauzula kojom se NATO obavezuje na kolektivnu odbranu u slučaju napada na neku od članica.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin zna da će, ukoliko pređe crvenu liniju i napadne saveznika NATO-a, biti poražen. Moramo to jasno reći. Međutim, on je specijalista za hibridno ratovanje," istakao je Rasmusen. On je pozvao na povećanje budžeta odbrane u Evropi, jer je "situacija kritična".

"Vidjeli smo u slučaju krize u Libiji da je Evropa u potpunosti oslonjena na Amerikance za dopunu goriva u vazduhu, bespilotne letjelice i obavještajne komunikacije. Mi nemamo vazdušni transport," naglasio je Rasmusen.

Bonus video: