Beham: Unaprijediti učešće žena u procesu izgradnje mira

Beham je naglasila da je fokus podrške demobilisanim licima koja se vraćaju iz zone konflikta važna u cilju prevencije socijalnih tenzija, uključujući i pitanje nasilja u porodici
85 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajinke, Foto: Reuters
Ukrajinke, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 19:11h

Unapređenje učešća žena u izgradnji mira je ključno u postizanju stabilnosti i bezbjednosti u Ukrajini, ocijenila je viša savjetnica OEBS za rodna pitanja Miroslava Beham.

Ona je na kraju višednevne posjete Ukrajini istakla da je jasno da se u promijenjenim okolnostima mijenjaju prioriteti u vezi rodne ravnopravnosti, kao što je imperativ da se uključe svi segmenti društva u rješavanju sukoba, izgradnji mira i pomirenja.

Ona je ukazala da su, prema Visokom komesarijatu UN za izbjeglice, među interno raseljenim licima ogromna većina žene, kao i da je potrebna hitna pomoć koja bi bila pravilno usmjerena prema njihovim zahtjevima.

Beham je naglasila da je fokus podrške demobilisanim licima koja se vraćaju iz zone konflikta važna u cilju prevencije socijalnih tenzija, uključujući i pitanje nasilja u porodici.

Prema njenim riječima ohrabrujuće je što su, od njene posljednje posjete Ukrajini u septembru, pokrenuti procesi u oblasti rodne ravnopravnosti .

"Preduzeti su koraci u izradi Nacionalnog akcionih plana za implementaciju Rezolucije UN 1325 o ženama, i započet je proces ratifikacije Istanbulske konvencije o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama. To su sve važni koraci u cilju kreiranja budućnosti u miru i prosperitetu za sve građane Ukrajine", smatra Beham.

Tokom posjete Ukrajini, kako je saopšteno, Beham je imala sastanke sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova za socijalna pitanja, kancelarije ombudsmana I ženskim poslanicima.

Isto tako se sastala i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, a imala je razgovor i sa predstavnicima Specijalne nadzorne misije OEBS u Ukrajini.

Bonus video: