Na Jalti otkriven spomenik Staljinu, Čerčilu i Ruzveltu

Tokom konferencije u Jalti sovjetski lider Staljin, američki predsjednik Franklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil odlučili su o sudbini Evrope i uspostavljanju "zona uicaja" za narednih 50 godina
211 pregleda 0 komentar(a)
Staljin, Vinston Čerčil i Franklin Ruzvelt, Foto: Beta/AP
Staljin, Vinston Čerčil i Franklin Ruzvelt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2015. 17:55h

Spomenik liderima triju velikih sila antihitlerovske koalicije - Staljinu, Čerčilu i Ruzveltu, izrađen prema čuvenoj fotografiji sa sastanka u Jalti februara 1945, otkriven je danas povodom 70. godišnjice te konferencije na kojoj je odlučena budućnost Evrope za narednih pola vijeka.

Bornzani spomenik težak deset tona, dugačak šest metara i visok tri metra, otkriven je kod Palate Livadija u Jalti na Krimu gdje je od 4. do 11. februara 1945. održana konferencija koja je okupila buduće pobjednike Drugog svjetskog rata. Otkriven je uz intoniranje ruskehimne.

Predsednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Sergej Nariškin prisustvovao je ceremoniji priređenoj u vrijeme kada su odnosi Rusije i Zapada na najnižem nivou zbog oružanog sukoba proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

"Tokom konferencije u Jalti vođe velikih sila izrazile su želju da razgovaraju i pokazale spretnost u vođenju dijaloga", rekao je Nariškin.

"Da li je političkim vođama 21. vijeka takođe potrebno da dođe do svjetske katastrofe, da bi se sjetili vrijednosti pregovora i mogućnosti koje pruža diplomatija" upitao je on, aludirajući na ukrajinsku krizu.

Tokom konferencije u Jalti sovjetski lider Josif Visarionovič Džugašvili - Staljin, američki predsjednik Franklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil odlučili su o sudbini Evrope i uspostavljanju "zona uicaja" za narednih 50 godina.

Statua Staljina visoka je 3,30 metara i za deset centimetara viša od statua Ruzvelta i Čerčila, mada su u stvarnosti američki i britanski lideri bili viši od Staljina.

Otkrivanje spomenika osudili su krimski Tatari, koji su 1944. deportovani po naredbi Staljina, pod optužbom da su sarađivali s nacistima.

Spomenik koji je prije deset godina napravio ruski skulptor Zurab Cereteli, trebalo je da bude oktriven 2005. na Krimu na obali Crnog mora povodom 60-ogodišnjice Konferencije u Jalti, ali lokalne vlasti tada su odustale od toga zbog brojnih protesta, posebno tatarskog stanovništva.

Tatari s Krima kojima je dozvoljeno da se vrate poslije "Perestrojke" postali su ukrajnski građani poslije nezavisnosti Ukrajine 1991. godine, i takođe su se u martu prošle godine protivili pripajanju krimskog poluostrva Rusiji i bojkotovali su referendum o odvajanju.

Bonus video: