Oland i Merkel u Kijevu i Moskvi: Imaju novi plan za kraj konflikta

"Zajedno sa Angelom Merkel, odlučili smo da pokrenemo novu inicijativu", kazao je Oland na pres konferenciji
71 pregleda 15 komentar(a)
Fransoa Oland, Angela Merkel, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 18:42h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland doputovaće u Kijev, a u petak u Moskvu radi razgovora na najvišem nivou o novom predlogu rješenja ukrajinske krize.

"Zajedno sa Angelom Merkel odlučili smo da preduzmemo novu inicijativu", rekao je Oland na konferenciji za novinare, prenijela je agencija Rojters.

"Daćemo novi predlog razrješenja konflikta koji će biti zasnovan na ukrajinskom teritorijalnom integritetu", rekao je francuski predsjednik.

Merkelova i Oland će u Kijevu razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"S obzirom na povećanje nasilja posljednjih dana, Merkel i Oland intenziviraju svoje napore, koji traju mjesecima, za uspostavljanje mirovnog rješenja konflikta na istoku Ukrajine", rekao je portparol njemačke kancelarke Stefan Zajbert, prenijela je britanska agencija.

"Ukrajina je u ratu. Teško naoružanje se koristi i civili ginu svakodnevno", rekao je Oland na konferenciji za novinare u Parizu.

Oland je, konstatujući da sankcije protiv Rusije nijesu uspjele da "zaustave neprijateljstva", rekao da on i Merkelova imaju novu incijativu za zaustavljanje okršaja između ukrajinske vojske i proruskih snaga.

Moskva negira optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja da je poslala na hiljade vojnika i naoružanje kao pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Bonus video: