Evropska komisija: Turski tok nije isplativ

Putin je tokom posjete Turskoj 1. decembra izjavio da u sadašnjim uslovima Rusija neće realizovati Južni tok, ali je spremna da izgradi još jedan gasovodni sistem u Tursku, kao dopunu Plavom toku i izgradi gasno čvorište na granici Turske i Grčke, gdje bi zemlje EU mogle da kupuju gas za svoje potrebe
2 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2015. 15:53h

Evropska komisija (EK) smatra da je ruski projekat isporuka gasa preko Turske, umjesto Južnog toka, "ekonomski neodrživ".

Ovo je izjavio zamjenik predsjednika Evropske komisije za Energetski savez, Maroš Ševčovič.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom posjete Turskoj 1. decembra 2014. godine izjavio da u sadašnjim uslovima Rusija neće realizovati Južni tok, ali je spremna da izgradi još jedan gasovodni sistem u Tursku, kao dopunu Plavom toku i izgradi gasno čvorište na granici Turske i Grčke, gdje bi zemlje EU mogle da kupuju gas za svoje potrebe, podsjeća agencija Tas.

Kako je kasnije izjavio direktor Gasproma Aleksej Miler, Turski tok je jedinstvena maršruta za buduće isporuke 63 milijarde ruskog gasa koje sada idu kroz Ukrajinu.

EK je počela rad na formiranju Energetskog saveza i napravila je plan za reorganizaciju evropske energetske poliltike, navodi se u saopštenju te institucije. Zvanično donošnje strategije o energetskoj politici planirano je za 25. februara.

Strategija će obuhvatiti i probleme klimatskih promjena i ujedinjenog elektroenergetskog sistema Evrope.

"Naša trenutna energetske politika nije odgovarajuća u svim segmentima i neophodna joj je hitna reorganizacija. Građani treba da budu u središtu naše energetske politike. Radićemo na tome da obezbijedimo dosljedan pristup energiji kroz različite oblike politike, kako bi stvorili više predvidivosti", kazao je Ševčovič.

Klima, transport, industrija, naučna istraživanja, spoljna politika, digitalna ekonomija i poljoprivreda će biti od ključnog značaja za projekat. Energetski savez će uspostaviti novi način stvaranja energetske politike u Evropi, naglasio je zamjenik predsjednika EK, Maroš Ševčovič.

Bonus video: