Cipras: Da sredimo, ne da razbijemo

Jedan izvor u grčkoj vladi rekao je da je Cipras danas u Briselu izrazio želju da Grčka zajedno sa Evropskom unijom izradi plan reformi i finansiranja za naredne četiri godine
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2015. 15:27h

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da je veliki optimista da će biti moguće zajedno sa Evropskom unijom naći "održivo rješenje" za Grčku, poslije sastanaka sa predsjednicima tri evropske institucije u Briselu.

"Veliki sam optimista da ćemo uložiti sve napore da nađemo zajedničko održivo rješenje za našu budućnost", rekao je Cipras u kratkoj izjavi pored predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

Prethodno je Cipras, novi grčki premijer koji predvodi radiklanu ljevicu, razgovarao sa predsjednicima Evropske komisije i Evropskog savjeta, Žan-Klodom Junkerom i Donladom Tuskom.

Nova grčka vlada ranije je najavila da ne prihvata uslove sporazuma o pomoći koji je Atina dogovorila sa takozvanom trojkom – MMF-om, Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom .

"Spremni smo da pregovaramo, imamo sopstvene ciljeve koji su da se poštuje suverenitet grčkog naroda, a istovremeno poštovaćemo evropska pravila. želimo da ispravimo okvir, ne da ga uništimo", rekao je Cipras.

Cipras je počeo današnji dan sastankom sa predsjednikom Evropske komisije i bivšim šefom Eurozone Žan-Klodom Junkerom. Poslije tog susreta nije bilo izjava.

Junker je juče upozorio da nema govora da se "sve promijeni" u Evropi zbog grčkih zahtjeva ali danas je bio izuzetno srdačan kada je primio grčkog premijera, poljubio ga je u obraz i nasmijan ga za ruku poveo na razgovore.

Poslije tog sastanka Cipras se sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, koji je rekao da su imali "otvoren i iskren razgovor".

"Istakao sam značaj nalaženja prihvatljivog rješenja za sve države članice uključene u pregovore", rekao je Tusk u saopštenju.

"Ti pregovori biće teški, zahtijevaće saradnju, dijalog kao i velike napore Grčke", rekao je on.

Jedan izvor u grčkoj vladi rekao je da je Cipras danas u Briselu izrazio želju da Grčka zajedno sa Evropskom unijom izradi plan reformi i finansiranja za naredne četiri godine (2015-2018). Taj plan bi uključio "radikalni" program reformi zajedno sa olakšanjem budžetskih obaveza Grčke, naveo je taj izvor poslije Ciprasovih razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Junkerom.

Bonus video: