Dačić i Mogerini pozvali na trodnevno primirje na istoku Ukrajine

Rastuća spirala nasilja na istoku Ukrajine mora da se zaustavi. Sukobi izazvani ofanzivom separatističkih snaga, posebno oko Debalceva izazivaju ljudsku patnju i podrivaju sve napore za postizanje političkg rješenja, navela je Mogerini
1 komentar(a)
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2015. 15:05h

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas sukobljene strane na istoku Ukrajine da obustave sve vojne aktivnosti i da hitno proglase trodnevno primirje koje bi omogućilo evakuaciju civila.

Povodom nastavka teških oružanih sukoba oko Debalceva i pogoršanja humanitarne situacije u tom regionu istočne Ukrajine, Dačić je izrazio žaljenje zbog ljudskih žrtava i pozvao sve strane da se uzdrže od nasilja, navodi se u saopštenju OEBS.

Predsjedavjući OEBS-u je iz humanitarnih razloga, uputio poziv stranama uključenim u sukob u i oko oblasti Debalcevo na lokalno, trodnevno primirje, koje treba odmah da stupi na snagu, a koje bi podržala specijalna posmatračka misija OEBS-a.

Prema njegovoj ocjeni, to bi omogućilo hitnu evakuaciju civilnog stanovništva iz zone sukoba.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini pridružila se danas pozivu predsjedavjućeg OEBS-u sukobljenim stranama na istoku Ukrajine da hitno proglase primirje na najmanje tri dana, kako bi se omogućla evakuacija civila.

Rastuća spirala nasilja na istoku Ukrajine mora da se zaustavi. Sukobi izazvani ofanzivom separatističkih snaga, posebno oko Debalceva izazivaju ljudsku patnju i podrivaju sve napore za postizanje političkg rješenja, navela je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je naglasila je da je "granatiranje civila, ma gdje se dešavalo, teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava" i da "artiljerija odmah mora biti povučena iz naseljenih oblasti", a "civilima mora biti omogućeno da bezbjedno napsute zonu sukoba".

Dačić je uputio molbu specijalnom izaslaniku predsjedavajućeg OEBS-u u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorki Hajdi Taljavini da ovaj predlog iznese unutar ovog tijela.

Primirje bi trebalo da bude iskorišćeno i za neposredan nastavak konsultacija sa ciljem obezbjeđivanja održivog prekida vatre i potpunu implementaciju protokola i memoranduma iz Minska, istakao je on, uz napomenu da ova dva dokumenta ostaju osnova za miroljubivo rješenje krize.

Dačić je istovremeno podsjetio na to da je Trilateralna kontakt grupa izrazila spremnost da se angažuje u takvim konsultacijama, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: