Peskov: Kremlj će razmotri apel za oslobađanje Davidove

U pismu Putinu se navodi da postoje svi zakonodavni uslovi da se kazna za Svetlanu Davidovu promijeni, i da se dozvoli da se brani sa slobode, uzimajući u obzir da je majka maloljetne djece i da najmlađe dijete doji
5 komentar(a)
Svetlana Davidova, Foto: Beta-AP
Svetlana Davidova, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.02.2015. 12:38h

Apel predsjedniku Vladimiru Putinu za oslobađanje Svetlane Davidove, optužene za državnu izdaju, biće razmotren, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je Interfaksu izjavio da je apel, koji je potpisalo za dva dana oko 40 hiljada građana, stigao u Kremlj.

Pismo je objavljeno na sajtu Nove gazete, a pored advokata i inicijativne grupe, potpisali su ga zaštitnici ljudskih prava,opozicioneri, poslanici Državne Dume, ombudsman Ela Panfilova.

Odgovarajući na pitanje da li će apel pročitati lično Putin, Peskov je odgovorio da će biti razmotren u skladu sa protokolom.

U pismu Putinu se navodi da postoje svi zakonodavni uslovi da se kazna za Svetlanu Davidovu promijeni, i da se dozvoli da se brani sa slobode, uzimajući u obzir da je majka maloljetne djece i da najmlađe dijete doji.

Opozicioni poslanik Dmitrij Gudkov rekao je Komersantu da je napisao garanciju uz zahtjev za oslobadjanje, da Davidova u slučaju pusstanja na slobodu neće napuštati zemlju ili da će poštovati kućni pritvor.

Ombudsman Ela Panfilova izjavila je da je suđenje Davidovoj uzela pod ličnu kontrolu. Komersant online piše da su istražitelji Federalne službe bezbjednosti danas, međutim, pozvali na saslušanje supruga i sestru Davidove. Davidova, čije najmlađe dijete ima samo dva mjeseca, je juče odbacila raniju izjavu na saslušanju, kojom je priznala krivicu, navodeći da je data pod pritiskom advokata, koga joj je naznačila država. Takođe je otkazala usluge tog advokata.

Ona je optužena jer je u aprilu prošle godine telefonom obavijestila ukrajinsku ambasadu u Moskvi o mogućem prebacivanju jedinica ruske vojne obavještajne službe u Ukrajinu. Njen suprug Anatolij Gorlov je izjavio da je Svetlana u javnom prevozu čula razgovor telefonom čovjeka u kojem je prepoznala jednog od pripadnika specijalne jedinice iz kasarne u blizini njihove kuće.

Naveo je da je taj specijalac glasno nekome saopštavao da se cio garnizon u civilu prebacuje u Moskvu a potom ide na neki službeni put. Kada je garnizon skoro opustio, ona je napravila zaključak da su prebačeni u Ukrajinu, rekao je Gorlov. "Possto je bila protiv rata u Ukrajini, ona je predala neku informaciju ukrajinskim diplomatama, ali nikakvu tajnu nije mogla da prenese, jer je nije ni znala", naveo je njen suprug.

Bonus video: