Mej ubjedljivo poražena na istorijskom glasanju u Vestminsteru

Poslanici su sa 432 naprema 202 odbacili sporazum
9875 pregleda 14 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2019. 20:59h

Premijerka Tereza Mej pretrpjela je večeras istorijski poraz na glasanju u parlamentu o njenom sporazumu za izlazak iz Evropske unije, što je planove za najveću političku i ekonomsku promjenu Britanije posljednih decenija gurnulo u još veću neizvjesnost.

Poslanici su sa 432 naprema 202 odbacili sporazum.

Jedva dva i po mjeseca prije planiranog izlaska, premijerkin poraz otvara mogućnost niza ishoda, od oživljavanja njenog sporazuma do napuštanja EU bez sporazuma ili čak novog referenduma koji bi mogao zaustaviti breksit.

Ubjedljivost poraza smanjuje njene nade da će održati u životu uveliko nepopularni plan i ostati na funkciji i otežava vraćanje plana u parlament radi novog glasanja.

„Odgovornost svih nas u ovom momentu je duboka, jer je ovo istorijska odluka koja će odrediti budućnost naše države za buduće generacije,” izjavila je u finalnom apelu poslanicima da podrže njen sporazum.

Mej je kazala da je prihvatanje njenog sporazuma jedini način da parlament ispuni obećanje da će postupiti u skladu sa referendumom 2016. o napuštanju EU i da će odbacivanje biti „katastrofalno” za demokratiju.

Mnogi poslanici iz premijerkine Konzervativne stranke koji podržavaju breksit odbacuju taj sporazum, posebno zahtjev, takozvani „bekstop”, da Sjeverna Irska ostane tijesno vezana za pravila EU kako bi se izbjegla tvrda granica sa Irskom, članicom EU.

Dominik Rab, koji je u novembru dao ostavku na mjesto ministra zbog protivljenja njenim planovima, rekao je da vlada ne bi trebalo da se plaši mogućnosti breksita bez sporazuma. Mnogi poslodavci vjerujuju da bi to značilo haos za biznis.

Mejova je postigla sporazum sa liderima EU u novembru, zamišljaući nastavak bliskih veza sa blokom. Poruka EU je sve vrijeme glasila da se o njemu ne mogu ponovo voditi značajniji pregovori.

Mnogi u Konzervativnoj stranci kažu da će premijerka nakon poraza pokušati da dobije nove ustupke od EU i tražiti novo glasanje.

Njemački ministar spoljnih poslova je rekao da bi EU mogla održati nove pregovore sa Britanijom nakon što plan pretpri poraz u parlamentu. Međutim, on je isključio značanije promjene.

Premijerka je upozorila poslanike koji podržavaju razvod da je, u slučaju odbacivanja plana, vjerovatnije da uopšte neće biti breksita nego da će Britanija napustiti EU bez sporazuma.

Ona je takođe upozorila konzervativce da ne dozvole opozicionim laburistima da preuzmu inicijativu.

Laburisti se protive njenom sporazumu, ali su formalno posvećeni breksitu iako mnogi članovi stranke pozivaju na novi referendum.

Lider Laburističke stranke Džeremi Korbin je uoči glasanja, pozivajući poslanike da odbace premijerkin sporazum, rekao da bi Britanija mogla ponovo otvoriti pregovore sa EU oko uslova izlaska iz bloka.

U nadi da će izdejstvovati nacionalne izbore, očekuje se da Korbin pozove na izglasavanje nepovjerenja vladi u parlamentu.

Bonus video: