Majka sedmoro djece u zatvoru, građani pisali Putinu: "Predsjedniče, budite milosrdni"

"Pošto je bila protiv rata u Ukrajini, ona je predala neku informaciju ukrajinskim diplomatama, ali nikakvu tajnu nije mogla da prenese, jer je nije ni znala", naveo je njen suprug
61 pregleda 10 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2015. 12:03h

Gotovo 23 hiljade građana Rusije potpisalo je pismo upućenu predsjedniku Vladimiru Putinu s molbom da pusti na slobodu Svetlanu Davidovu, majku sedmoro maloljetne djece, optuženu za izdaju zemlje.

Pismo koje je objavio opozicioni list Nova gazeta potpisalo je i više istaknutih ličnosti.

Svetlana Davidova, iz Vjazme, grada u Smoljenskoj oblasti, na zapadu Rusije, uhapšena je prošle nedjelje i optužena za izdaju zemlje, pošto je u aprilu prošle godine Ambasadi Ukrajine dala informaciju o mogućem prelasku ruskih specijalaca u Ukrajinu.

Njen suprug, Anatol Gorlov sopštio je da su u njihov stan upali pripadnici Federalne službe bezbjednosti, pretresli ga, oduzeli kompjutere a Svetlanu odvezli u moskovski istražni zatvor Lefortovo.

On je medijima rekao da je Svetlana u javnom prevozu čula telefonski razgovor čovjeka u kojem je prepoznala jednog od pripadnika specijalne jedinice iz kasarne u blizini njihove kuće.

Taj specijalac je, dodao je Gorlov, nekome saopštavao da se cio garnizon u civilu prebacuje u Moskvu, a potom ide na neki službeni put.

Kada je garnizon skoro opustio, ona je izvela zaključak da su prebačeni u Ukrajinu, rekao je Gorlov.

"Pošto je bila protiv rata u Ukrajini, ona je predala neku informaciju ukrajinskim diplomatama, ali nikakvu tajnu nije mogla da prenese, jer je nije ni znala", naveo je njen suprug.

Taj slučaj izazvao je buru reakcija na ruskim društvenim mrežama, a opozicioni poslanik Dmitrij Gudkov zatražio je zvanično objašnjenje Ministarstva odbrane i komentar navoda da se ruski vojnici šalju u Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane je u odgovoru koji su objavili ruski mediji navelo da je riječ o "glasinama koje objavljuju ukrajinski i delimično zapadni mediji" i da Rusija nije jedna od strana u konfliktu u Ukrajini.

Stebenjev: Priznaje da je prenijela informaciju, ali ne i izdaju

Advokat Davidove Andrej Stebenjev izjavio je da je ruski Generalštab istražnim organima dostavio zaključak da je ona svojim djelovanjem mogla da "dovede u pitanje efikasnost čuvanja ruske granice".

"U skladu sa zaključkom komisije Generalštaba, podaci koje je prenijela Davidova su tačni i predstavljaju državnu tajnu, koja ima oznaku 'povjerljivo'", prenio je advokat.

Po njegovim riječima, Davidova priznaje da je prenijela informaciju ukrajinskoj strani, ali ne priznaje da je kriva za izdaju zemlje, zašta joj prijeti do 20 godina zatvora.

Naveo je da će njena odbrana zahtijevati da se brani sa slobode, kao majka sedmoro maloljetne djece, od kojih je najmlađem dva mjeseca.

Moguće oduzimanje djece

Suprug Svetlane Davidove je izjavio da socijlne službe prijete da će im oduzeti djecu, pošto je on prinuđen da trenutno bude u Moskvi zbog odbrane, a djecu je privremeno zbrinuo kod majke i sestre.

Pojedini članovi Savjeta za ljudska prava pri predsjedniku Rusije obećali su Davidovoj i njenom suprugu pravnu pomoć, a u pismu predsjedniku Putinu, objavljenom na sajtu Nove gazete, građani traže da se Davidova pusti da se brani sa slobode.

U pismu se navodi da postoje svi zakonski uslovi da se kazna za Svetlanu Davidovu promijeni i da joj se dozvoli da se brani sa slobode, uzimajući u obzir da je majka maloljetne djece i da najmlađe dijete doji.

"Gospodine predsjedniče, molimo vas da budete milosrdni prema majci sa mnogo djece. Nedavno ste ispoljili humanost i pustili iz zatvora svog oponenta", navodi se u pismu.

Kongres inteligencije protiv rata, danas je takođe počeo sakupljanje potpisa za pismo državnom tužiocu Juriju Čajki.

"Molimo Vas da.., provjerite zakonitost krivičnog djela i hapšenja Svetlane Davidove. Kako god da se odnosimo prema postupku te žene, koja je saopštila informaiju o pretpostavkama u odnosu na slanje vojnika iz Smoljenska u Donbas, to nema priznak takve društvene opasnosti koja bi opravdala hapšenje majke sedmoro djece", navodi se u pismu, koje je do sada potpisalo nekoliko desetina javnih ličnosti.

Dodaje se da je poznato da se Rusija ne nalazi u ratu ni sa kim, te da zato izaziva sumnju i zakonitost djelovanja specijalnih službi.

Bonus video: