Marin Le Pen bi pobijedila u prvom krugu za predsjednika Francuske

Nacionalni front je postala jedna od najmoćnijih stranaka ekstremne desnice u Evropskoj uniji poslije pobjede na izborima za Evropski parlament
1 komentar(a)
Marin le Pen, Foto: Reuters
Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2015. 17:17h

Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen pobijedila bi s manje od 50 odsto u prvom krugu predsjedničkih izbora 2017. ali bi izgubila u drugom, rezultati su danas objavljene ankete centra CSA.

Marin Le Pen bi u prvom krugu izbora osvojila 29 odsto glasova, dok bi sadašnji predsjednik Fransoa Oland dobio 18 odsto a bivši predsjednik Nikola Sarkozi 21,5 odsto, prenosi mediji u Parizu. Međutim, u drugom krugu Le Penova bi izgubila bez obzira koji bi joj bio protivnik, navodi CSA.

Ako bi joj rival bio Oland, predsjednica Nacionalnog fronta bi dobila 49 odsto, a Oland 51 odsto, dodaje se u anketi i navodi da bi Sarkozi velikom većinom pobijedio u drugom krugu s 59 odsto glasova.

Istraživanje je sprovedeno od 27. do 29. januara nad više od 1.000 ispitanika.

Nacionalni front je postala jedna od najmoćnijih stranaka ekstremne desnice u Evropskoj uniji poslije pobjede na izborima za Evropski parlament.

Bonus video: