Renci predložio novog šefa države

Svi senatori i poslanici, kao i 58 predstavnika italijanskih regija - ukupno 1.009 osoba, glasaće danas u prvom krugu. U prva tri kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 672 glasa, dok je od četvrtog kruga - ako do toga dođe, za izbor novog šefa države potrebna prosta većina od 505 glasova
1 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 20:04h

Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je danas svoju Demokratsku stranku da na glasanju za novog šefa države podrži sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu, što je jednoglasno prihvaćeno.

Svi senatori i poslanici, kao i 58 predstavnika italijanskih regija - ukupno 1.009 osoba - glasaju za šefa države. Međutim, Matarela danas nije dobio potrebnu podršku.

U prva tri kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 672 glasa, dok je od četvrtog kruga - ako do toga dođe, za izbor novog šefa države potrebna prosta većina od 505 glasova.

Demokratska partija premijera Matea Rencija ima 415 glasova, a očekuje da joj se pridruži više desetina drugih poslanika.

Renci računa na izbor svog kandidata u četvrtom krugu, osim ako ne izbije neslaganje u okviru lijevog krila njegove stranke.

Italijanski mediji najavljuju da bi izbor novog šefa države mogao da bude okončan tek u subotu, ali i da su "iznenađenja moguća", odnosno da je moguće i da potrebna većina bude obezbijeđena i prije tog roka.

Ovlašćenja predsjednika u Italiji veoma su ograničena, ali on ipak može imati važan uticaj što je tokom svog mandata pokazao dosadašnji predsjednik Đorđo Napolitano.

U obraćanju biračima svoje stranke, nekoliko sati uoči prvog kruga glasanja, Renci je predložio Matarelu, što je pozdravljeno aplauzom i jednoglasno odobreno dizanjem ruke.

"Ako Demokratska stranka predloži neko ime, to je kandidat u kojeg mi ulažemo naš kredibilitet", kazao je Renci, a prenose italijanski mediji.

Serđo Matarela (73), smatra se jednim od osnivača koalicije Maslina bivšeg premijera Romana Prodija, kao i osnivačem Narodne stranke. U vladi Masima D'Aleme bio je potpredsjednik vlade i ministar odbrane.

Prvi sukob sa Silvijom Berluskonijem imao je 1990, kada se povukao sa mjesta ministra obrazovanja zbog neslaganja oko usvojenih zakona. Kada je Berluskonijeva Forca Italija primljena u Evropsku narodnu partiju nazvao je to "nerazumnom noćnom morom".

Od 2008. povukao se sa političke scene, završavajući svoj poslanički mandat. U 2011. izabran je za sudiju Ustavnog suda Italije.

Poznat je među kolegama političarima i prijateljima kao hladna i rezervisana osoba. Njegovog brata Pjersantija Matarelu, koji je bio predsjednik regije Sicilija, ubila je mafija 1980. godine.

Bonus video: