Erdogan: Mi ne želimo novi Irak

"Sjeverna Sirija poslije sjevernog Iraka...To nije za nas moguće da prihvatimo", rekao je turski predsjednik
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2015. 12:06h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da se njegova zemlja protivi ideji o autonomnoj vladi pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

"Mi ne želimo novi Irak. Šta je to? Sjeverni Irak", rekao je Erdogan za turski list Hurijet, prenijela je agencija AFP, koja je dodala da je turski predsjednik to rekao misleći na dio Iraka pod kontrolom Kurda poznat i kao irački Kurdistan.

Erdogan je dao komentar u trenutku kada su kurdski borci istjerali džihadiste Islamske države iz sirijskog grada Kobanea, nedaleko od granice sa Turskom. "Sjeverna Sirija poslije sjevernog Iraka...To nije za nas moguće da prihvatimo", rekao je turski predsjednik, koji je istakao da bi takve tvorevine dovele u budućnosti do ogromnih problema. Turska vodi 30 godina borbu sa kurdskim pobunjenicima na jugoistoku zemlje. Kurdi, najveća svjetska populacija bez državljanstva, žive u Iraku, Iranu, Siriji i Turskoj. Oni su ostali bez svoje države prilikom promjene granica poslije Prvog svjetskog rata, navela je francuska agencija.

Bonus video: