Postaje li Poljska policijska država: Pomoću dronova naplaćuju poreze

U Vroclavu za posljednje dvije godine dronovi su tokom snimanja terena za mape otkrili usput i 64 neprijavljene nekretnine i poreznici su od vlasnika naplatili skoro 400.000 eura poreza koji bi bez dronova ostao utajen
2 komentar(a)
dron, Foto: Shutterstock
dron, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2015. 09:50h

Poljski poreznici i lokalne samouprave otkrili su nove super tragače za utajivačima poreza i sve više investiraju u bespilotne letjelice i mape na osnovu njihovih snimaka koje im efikasno pomažu da ubiru porez na nekretnine.

Samo Katovice na jugozapadu Poljske zahvaljujući mapama sa snimaka satelita i dronova koje inače služe za prostorno planiranje ubrale su dodatni, neprijavljeni porez na nekretnine u visini od pola miliona eura u periodu od 2009. do 2014. godine, navodi dnevnjk Gazeta pravna.

U Vroclavu za posljednje dvije godine dronovi su tokom snimanja terena za mape otkrili usput i 64 neprijavljene nekretnine i poreznici su od vlasnika naplatili skoro 400.000 eura poreza koji bi bez dronova ostao utajen.

Lokalne samouprave i poreznici investiraju sve više u nadzor iz vazduha preko dronova i mapa, međutim, stručnjaci za zaštitu ličnih podataka pokušavaju da smire euforiju opština u strahu da već prelaze granicu uobičajenog nadziranja građana.

"Postavlja se pitanje primerenosti takvih aktivnosti, odnosno da li nas masovna ulaganja u tehnologije tog tipa već vode ka policijskoj državi u kojoj je svaki izgovor za praćenje građana dobar", upozorilo je udruženje Panoptikum.

Bonus video: