Većina Njemaca misli da prošlost treba ostaviti istoriji

Oko 35 odsto Njemaca izjednačava izraelsku politiku prema Palestinicma sa ponašanjem nacista preka Jevrejima
0 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 15:37h

Sedamdeset godina poslije oslobađanja koncentracionog logora Aušvic, 59 odsto Njemaca misli da prošlost treba ostaviti istoriji, dok se sa takvim stavom ne slaže tri četvrtine Izraelaca, rezultati su istraživanja koji su objavljeni danas.

U istraživanju, u kojem je učestvovalo 1.000 ispitanika, oko 48 odsto Njemaca reklo je da ima lošu sliku o Izraelu, a 62 odsto nema dobro mišljenje ni o izraelskoj vladi. Njihovo mišljenje određeno je prije svega ponašanjem Izraela u izraelsko-palestinskom sukobu.

S druge strane, 68 odsto Izraealaca ima dobru sliku o Njemačkoj, dok o toj zemlji loše mišljenje ima 24 odsto izraelskih građana.

Oko 35 odsto Njemaca izjednačava izraelsku politiku prema Palestinicma sa ponašanjem nacista preka Jevrejima. Takav stav je prije osam godina imalo za pet procenata njemačkih građana manje.

Ipak, većina Izraelaca i Njemaca veruje da Njemačka snosi odgovornost zbog svog ponašanja u prošlosti.

"U Njemačkoj se progon Jevreja smatra mračnim poglavljem njemačke istorije, ali ne i najvažnijim dijelom njenog identiteta, naprotiv. Njemci to radije vide kao anomaliju", navode autori istraživanja.

Bonus video: