Rusija prkosno odgovara na prijetnje novim sankcijama

Lavrov je rekao novinarima da raketni napad na Marijupolj, u kojem je poginulo najmanje 30 ljudi, predstavlja tragediju kojom se manipuliše kako bi se "raspirila antiruska histerija" na Zapadu
5 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2015. 14:44h

Zvaničnici Rusije prkosno su danas reagovali na pretnju lidera Zapada da će Moskvi uvesti nove kaznene mere zbog eksalacije borbi na istoku Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je novinarima da subotnji raketni napad na grad Marijupolj, u kojem je poginulo najmanje 30 ljudi, predstavlja tragediju kojom se manipuliše kako bi se "raspirila antiruska histerija" na Zapadu.

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je ruskim novinskim agencijama da je Ukrajina odgovorna za "varvarsko granatiranje" i dodao da se kriza može razriješiti samo sa "čvrstom političkom voljom Kijeva".

Ruska ekonomija teško je pogođena sankcijama Zapada i padom cijena nafte. Rublja je već izgubila oko polovine vrijednosti u odnosu na prošlu godinu.

Nakon novih prijetnji sankcijama, ruska valuta je izgubila skoro tri odsto vrijednosti.

Lavrov je okrivio Kijev za rasplamsavanje nasilja i ocijenio da pobunjenici na istoku Ukrajine samo odgovaraju na ofanzivu vladinih snaga.

"Bilo bi naivno očekivati da će se oni (pobunjenici) miriti kako bi bili bombardovani. Krenuli su da djelaju sa ciljem uništenja položaja ukrajinske vojske koji se koriste za granatiranje naseljenih oblasti", rekao je Lavrov.

Portparol ukrajinskih oružanih snaga Vladislav Seleznjov je rekao da je sedam vojnika poginulo i da je još 24 ranjeno u jučerašnjim borbama, a da je 184 vojnika zarobljeno.

U Mariupolju danas nije bilo borbi. Drum koji iz grada vodi na istok, ka teritoriji pod kontrolom proruskih separatista, zatvoren je odlukom ukrajinskih snaga, pa je nejasno da li su pobunjenici išta napredovali ka predgrađima.

Njihovi najistureniji položaji su na desetak kilometara od istočnih predgrađa Marijupolja.

Na Donjeck, najveći grad pod kontrolom pobunjenika u Donbasu, granate i dalje padaju, ali nije jasno da li je u napadima iko poginuo.

Mada bi sankcije Moskvi trebalo da isteknu ovog ljeta, predsjednik SAD Barak Obama rekao je juče da će Vašington i njegovi evropski partneri raditi na "jačanju pritiska na Rusiju", što bi bio odgovor na posljednju eskalaciju nasilja.

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije održaće u četvrtak vanrednu sjednicu na kojoj će razmotriti situaciju u Ukrajini.

Od početka rata na istoku Ukrajine u aprilu prošle godine, poginulo je 5.100 ljudi.

Borbe ovog vikenda bile su najintenzivnije otkako je u septembru potpisan prekid vatre.

Marijupolj, stratešku luku na obali Azovskog mora i dalje kontrolišu ukrajinske snage. On se nalazi na potezu između ukrajinsko-ruske granice i poluostrva Krim koje je Rusija pripojila pred rat.

OEBS je saopštio da su rakete tipa "grad" i "uragan" koje su pale na Marijupolj ispaljene sa teritorije pod kontrolom pobunjenika.

Pobunjeničke vođe su uoči napada najavili početak ofanzive na grad, ali su brzo promijenile priču i okrivile Ukrajinu za masakr nakon što su saopštene razmjere civilnih žrtava.

Bonus video: