PROGRAM NAORUŽAVANJA "PLANINSKI KRISTAL"

Koliko ima nacističkih tunela u Austriji: "Istinu zna samo lopata"

Marta Gamler iz Komiteta za sjećanje na žrtve logora Guzen ističe da je logor u Sankt Georgenu bio veći i strašniji od Mauthauzena
103 pregleda 0 komentar(a)
Nacistički tunel, Foto: Shutterstock
Nacistički tunel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2015. 18:34h

U austrijskom mjestu Sankt Georgen an der Guzen objavljena su nova saznanja - da je postojalo više podzemnih tajnih nacističkih tunela, nego što je do sada poznato.

Austrijski reditelj dokumentarnih filmova Andreas Šulcer, koji radi na dva filma vezana za koncentracioni logor Guzen, u kojem su nacisti držali najmanje 71.000 ljudi iz 27 država, od kojih je više od polovine umrlo, traga za dokazima za postojanje nepoznatih tunela vezanih za nekadašnji podzemni nacistički program naoružavanja "Planinski kristal".

Izgradnja kompleksa veličine od oko osam kilometara za podzemnu proizvodnju aviona "koštao" je života više od 8.600 logoraša, rečeno je na konferenciji za medije.

Većina tunela je razorena i iz bezbjednosnih razloga popunjena.

Februara prošle godine je Šulcer, na osnovu glasina da je u Sankt Georgenu rađeno na nuklearnom naoružanju, pokrenuo bušenja, koja su ostala bez rezultata.

Nedavno je na zemljište streljane u Sankt Georgenu doveo bagere zato što je pretpostavljao da je tamo ulaz u sistem tunela. Tom prilikom je otkrio jednu zatrpanu građevinu, ali su vlasti zabranile dalje iskopine.

Sada je Šulcer objavio dokumente o aktivnosti izgradnje nacista, stare fotografije, analize fotografija snimljenih iz vazduha, kao i rezultate geoelektričnih mjerenja, koji ukazuju da se ispod zemlje nalazi veći broj tunela od onog koji je poznat.

Prema njegovim riječima, moguće je da postoje dodatni spratovi, kao i podzemna raketna lansirna mjesta, kao što su bila u Vestvalu u Francuskoj.

Gradonačelnik Erih Val, međutim, želi da osigura da zaostavština nacističke prošlosti ne predstavlja opasnost po stanovništvo.

On navodi da je jedna žena, poslije članaka koji su se pojavilu u Mađarskoj, a prema kojima je ovaj region nuklearno ozračen, zabrinuto pozvala njegovu kancelariju.

Marta Gamler iz Komiteta za sjećanje na žrtve logora Guzen ističe da je logor u Sankt Georgenu bio veći i strašniji od Mauthauzena.

Ona je kritikovala što je skromno odata počast žrtvama i zatražila rasvjetljavanje mnogih pitanja - između ostalog pitanje nestalih osoba, nepoznatih građevina pod zemljom...

Podrška ovom poduhvatu došla je od strane njemačkog sociologa Tilmana Kamlera, koji je unuk šefa projekata izgradnje i proizvodnje naoružanja Trećeg Rajha, generala Hansa Kamlera.

"Istinu zna samo lopata, a ne arhiv", poručio je on.

Šulcer je izrazio nadu da će biti omogućena dalja istraga, poručivši da je osnovno pravo građana da znaju gdje žive.

Preporučujemo za Vas