"Muka mi je od Putinove Rusije"

„Takve centralizacije, takve koncentracije moći u u rukama jedne osobe nije bilo od doba Staljina“, kazao je Kamenecki
94 pregleda 30 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2015. 07:40h

Ugledni biofizičar Maksim Frank-Kamenecki se prije 21 godinu preselio iz Rusije u SAD.

Prošle jeseni je četiri mjeseca boravio u Moskvi, gdje je držao predavanja.

Međutim, povratak u rodnu zemlju ga je toliko razočarao da je odlučio da napiše otvoreno pismo Rusima, objavio je Radio Slobodna Evropa (RFE/RL).

„Tokom mog boravka ovdje, obuzimao me je snažan osjećaj mučnine,“ naveo je u pismu, koje je ovog mjeseca postavljeno na internet. „Takve centralizacije, takve koncentracije moći u ovoj ogromnoj državi u rukama jedne osobe nije bilo od doba Staljina.“

Frank-Kamenecki, profesor biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu Boston, poznat po doprinosu na polju DNK topologije, rekao je da ga je šokiralo „fanatično“ ulagivanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

„To je istinski kult ličnosti, kakvog se sjećam iz djetinjstva“, rekao je za ruski servis RFE/RL.

Kamenecki u pismu pominje „idiotsku mantru“ koju, kako kaže, proklamuje većina Rusa, uključujući intelektualce, a koja se sastoji od ispoljavanja bezuslovne ljubavi prema Rusiji i svemu što je rusko.

Ovaj biofizičar, koji ima i rusko i američko državljanstvo, smatra da je pripajanje Krima Rusiji „opasan presedan“ i ističe da je čak Hitler pregovarao sa Francuskom i Velikom Britanijom prije aneksije Sudeta od Čehoslovačke.

Kamenecki je profesor biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu Boston

„Šta je sa takozvanom Kalinjingradskom oblašću, Kenigsbergom i istočnom Pruskom?“ navodi se dalje u pismu. „Je li i to ruska teritorija? Ili je njemačka?“

Frank-Kamenecki, koji redovno putuje u Rusiju, kaže da je ovoga puta, kao nikad ranije, osjetio olakšanje kad je napustio zemlju. Kaže da se Rusija, sa sve opipljivijom atmosferom neizvjesnosti i straha, vraća sovjetskoj praksi.

„Taj strah je osnovan zato što niko ne zna koji će biti sljedeći korak. Jedna osoba praktično drži konce. To takođe uliva strah jer, u svjetlu aktuelnih događaja, njegova sposobnost da donosi adekvatne odluke je veoma upitna.“

Profesor nije optimista u vezi sa budućnošću Rusije. Ako ne promijeni pravac, politička izolacija Rusije, u kombinaciji sa brzim padom rublje, je, prema njegovom mišljenju, recept za katastrofu.

„Ako izbije totalna kriza, pojaviće se dvije opcije: užasan kraj (režima) ili beskonačni užas (za ruski narod). Mislim da nema potrebe da kažem šta bih želio“, zaključio je Frank-Kamenecki.

Kompleks nastao zbog raspada SSSR

Kamenecki kaže da ga je pogodio i rasprostranjeni antiamerikanizam među Rusima, koji pripisuje postimperijalnom kompleksu izazvanim raspadom SSSR.

„Skoro svi su zaraženi, u različitoj mjeri, tim antiamerikanizmom,“ rekao je. „Iznenađuje me da čak i oni koji shvataju da je neprihvatljivo ono što Putin radi u Ukrajini ne propuštaju priliku da podsjete na greške SAD - bombardovanje Jugoslavije, invazije na Avganistan i Irak itd. - i kažu da su zločini Amerike puno gori i opasniji od Putinovih grešaka.“

Bonus video: