Zaprijetio novim sankcijama: Keri osudio napad separatista u Marijupolju

“Pozivamo Rusiju da istog trena okonča podršku separatistima, zatvori međunarodnu granicu sa Ukrajinom i povuče svo naoružanje, borce i obustavi finansijsku podršku. U suprotnom, američki i međunarodni pritisak na Rusiju će se samo pojačati”, dodao je Keri
5 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 20:43h

Američki državni sekretar Džon Keri kazao je danas da se pridružuje evropskim kolegama u osudama napada proruskih pobunjenika na Marijupolj, te pozvao Rusiju da obustavi podršku pobunjenicima u Ukrajini.

Keri je kazao da je napad na Marijupolj potpomogla “neodgovorna i opasna odluka Rusije da ih (pobunjenike) posljednjih nedjelja još jednom opremi novim komadima naprednog naoružanja, među kojima su raketni sistemi, teška artiljerija, tenkovi, oklopna vozila”.

“Pozivamo Rusiju da istog trena okonča podršku separatistima, zatvori međunarodnu granicu sa Ukrajinom i povuče svo naoružanje, borce i obustavi finansijsku podršku. U suprotnom, američki i međunarodni pritisak na Rusiju će se samo pojačati”, dodao je Keri.

Ranije danas visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je Rusiju da iskoristi svoj uticaj i zaustavi ofanzivne akcije proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Najmanje 29 ljudi stradalo je u granatiranju Marijupolja u danas, saopštila je regionalna policija, u napadu za koji ukrajinske vlasti krive proruske pobunjenike.

Bonus video: