Soroš: ECB je povukla loš potez

ECB se u četvrtak obavezala da će ubrizgati najmanje 1,1 bilion eura u posrnulu ekonomiju eurozone, što bi, prema ocjenama Soroša, moglo imati ozbiljne političke posljedice
0 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2015. 14:43h

Poznati milijarder i investitor Džordž Soroš upozorio je da će agresivna podsticajna politika, koju je pokrenula Evropska centralna banka (ECB), povećati nejednakost u Evropskoj uniji (EU).

ECB se u četvrtak obavezala da će ubrizgati najmanje 1,1 bilion eura u posrnulu ekonomiju eurozone, što bi, prema ocjenama Soroša, moglo imati ozbiljne političke posljedice.

Soroš, američki poslovni magnat, porijeklom iz Mađarske, poručio je da prekomjerno oslanjanje na monetarnu politiku doprinosi bogaćenju vlasnika nekretnina i istovremeno ne labavi pritisak na smanjenje plata, ali i da bi takva mjera ECB-a trebalo da pokrene ekonomski rast u EU, prenosi SEEbiz.

"Metoda ECB, poznatija kao kvantitativno labavljenje (QE), sadrži vrlo moćan paket mjera koje su uveliko premašile očekivanja tržišta", naveo je Soros i upozorio da će kvantitativno labavljenje povećati nejednakost između bogatih i siromašnih u Evropi.

Na pitanje hoće li najnovija runda QE uticati na odlaganje ekonomskih reformi u pojedinim evropskim zemljama, Soroš je ocijenio da ako postoji rast, to može olakšati zemljama, poput Francuske, izmjenu njihovog finansijskog sistema.

On je pozvao evropske zemlje da troše više na finansiranje infrastrukturnih projekata.

Bonus video: