Nema više primirja: Separatisti krenuli u ofanzivu

"Ruske terorističke grupe su suštinski prekršile sve ranije sporazume o prekidu vatre i danas krenule u aktivne ofanzivne operacije", rekao je šef ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu Aleksandar Turčinov
51 komentar(a)
Donjeck, proruski separatisti, tenk, Foto: Reuters
Donjeck, proruski separatisti, tenk, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2015. 13:24h

Na istoku Ukrajine počela je nova masovna ofanziva proruskih snaga, saopstili su danas ukrajinski zvaničnici i predstavnici proruskih snaga. "Ruske terorističke grupe su suštinski prekršile sve ranije sporazume o prekidu vatre i danas krenule u aktivne ofanzivne operacije", rekao je šef ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu Aleksandar Turčinov na sjednici vlade.

On je kazao da se radi o aktivnim jedinicima ruskih oružanih snaga, prenose agencije. Lider proruskih snaga u Donjecku Aleksandar Zaharčenko rekao je da se neće više zalagati za nove mirovne razgovore sa Kijevom i upozorio da su njegove snage počele ofanzivu s ciljem širenja njihovih teritorija.

"Naša strana neće više insistirati ni na kakvim mirovnim razgovorima. Napredovaćemo do krajnje granice donjecke pokrajine", rekao je Zaharčenko. Sukobi na istoku intenzivirani su u januaru.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za neuspjeh primjene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procjenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, poginulo 4,7 hiljada ljudi.

Bonus video: