Zaoštravanje sukoba u Ukrajini umjesto dijaloga

"Rusija povećava svoje vojno prisustvo u istočnoj Ukrajini, a napadi proruskih snaga su intenzivirani jer nastoje da pridobiju još teritorije", rekao je danas portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko
1 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 19:46h

Ukrajina nastavlja da optužuje Rusiju za vojno prisustvo u regionima Donjeck i Lugansk, najavljujući da će značajno povećati broj vojnika, dok Evropska unija i evropske države pojačavaju diplomatske napore da u dijalogu sa Moskvom pronađu mirno rješenje za krizu. "Rusija povećava svoje vojno prisustvo u istočnoj Ukrajini, a napadi proruskih snaga su intenzivirani jer nastoje da pridobiju još teritorije", rekao je danas portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko. Prema njegovim riječima, značajan broj ruskih vojnika, bez prepoznatljivih obilježja, uočen je u regionu Luganska.

"Tamo kontinuirano traje granatiranje pozicija i pokušaj proruskih snaga da prošire teritoriju pod svojom kontrolom", naveo je Lisenko, dodajući da je u proteklih 24 časa ubijen jedan ukrajinski vojnik, dok je 40 ranjeno. Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, rekao je danas da je Rusija spremna za bilo koji format rješenja sukoba na jugoistoku Ukrajine koji je prihvatljiv za obje strane, prenose agencije. On je naveo da uvođenje novih formata nije najvažnije pitanje, ali da je Rusija spremna za bilo kakav format koji je prihvatljiv za Kijev i predstavnike jugoistoka.

"Direktni kontakti su neophodni u ovom kontekstu, prije svega, uzimajući u obzir aktuelnost krize, između predstavnika Kijeva i samoproglašene Republike Donjeck i Lugansk. Svi ostali formati koji uključuju "spoljne igrače", kao što su Normandijski format i sve aktivnosti OEBS-a, treba da promovišu ovaj održivi direktan dijalog o svim pitanjima za prevazilaženje ove krize", naveo je Lavrov. On je kazao da će Rusija insistirati na potrebi da se sprovede hitno primirje na ukrajinskom jugoistoku na predstojećem Normandijskom formatu -sastanku ministara inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u Berlinu.

Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin na brifingu u Kijevu rekao je u utorak da je Ukrajina spremna za susret u Berlinu, dodajući da vidi smisao tih razgovora "samo ako se dođe do rezultata". Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je danas da je u pripremi zakon o povećanju broja ukrajinskog vojnog osoblja za 68 hiljada, na ukupno 250 hiljada. "Od tog broja, 204 hiljada biće vojnici", rekao je ukrajinski premijer na sjednici kabineta.

Bonus video: