Porošenko se vraća iz Davosa, Ukrajina povećava broj vojnika

0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 11:47h

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da je u pripremi zakon o povećanju broja ukrajinskog vojnog osoblja za 68.000, na ukupno 250.000.

Od tog broja njih 204.000 biće vojnici, rekao je ukrajinski premijer na sjednici kabineta, prenijela je agencija Rojters.

Jacenjuk je najavio povećanje vojnog osoblja dok se na istočnim ukrajinskim teritorijama intenziviraju sukobi izmedju ukrajinskih i proruskih snaga.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko će skratiti svoj boravak na forumu u Davosu i danas će se vratiti u Ukrajinu "zbog pogoršanja situacije" na istoku zemlje.

Načelnik Generalštaba i ministar odbrane su ga izvjestili o situaciji u blizini aerodroma u Donjecku.

"Zbog pogoršanja situacije predsjednik je odlučio da skrati boravak u Švajcarskoj i vrati se sjutra u Ukrajinu", napisao je njegov portparol.

I ukarjinske snage i proruski aktivisti tvrde da imaju kontrolu nad aerodromom u Donjecku. Vojni portparol u Kijevu Andrej Lisenko izjavio je da se u blizini aerodroma nastavljaju žestoke bitke, a da "ukrajinske jedinice čvrsto drže odbranu, nanoseći ekstremistima teške gubitke u živoj sili i tehnici". "Operacija se nastavlja", rekao je on a prenosi UNN. Agencije su ranije prenijele da su jutros kod aerodroma ukrajinski komandosi zbog magle skrenuli sa kursa i upali u ruke proruskim snagama, da ima poginulih i da je njih osam zarobljeno. Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrde da je za proteklih 24 sata u borbama kod Donjecka ukrajinska vojska izgubila 40 pripadnika, a da su u granatiranju grada poginula tri civila, a osam ranjeno.

Bonus video: