Putin iznio mirovni plan, Porošenko odbio

"Nažalost, ukrajinska strana je odbila ovaj plan ne ponudivši ništa umjesto toga. Dodatno, nastavila je sa borbenm operacijama", rekao je Peskov
9 komentar(a)
Vladimir Putin, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 19:44h

Ruski predsjednik poslao je pisanu poruku predsjedniku Ukrajine u kojoj izlaže plan za povlačenje teškog naoružanja na istoku Ukrajine, ali je on taj plan odbio

Vladimir Putin je poruku Petru Porošenku uputio u četvrtak u kojoj je objema stranama u konfliktu ponudio konkretan plan za povlačenje teškog naoružanja, rekao je pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Nažalost, ukrajinska strana je odbila ovaj plan ne ponudivši ništa umjesto toga. Dodatno, nastavila je sa borbenm operacijama", rekao je Peskov.

Rusija je pozvala danas sve članice međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Kijev da odustane od upotrebe sile na istoku Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Neophodno je odmah prestati sa borbenim operacijama u Ukrajini i obnoviti prekid vatre i misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) treba da ima posebnu ulogu u tome", navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da Rusija čini sve da organizuje sastanak Kontakt grupe o Ukrajini početkom sljedeće sedmice.

Obnavljanje borbenih aktivnosti u Donjeckoj oblasti ne doprinosi rješavanju konflikta na istoku Ukrajine, rekao je Peskov, izražavajući krajnju zabrinutost Moskve zbog obnavljanja borbenih dejstava u Donjecku i pucanja po stambenim četvrtima.

"Nesumnjivo, ruska strana će iznijeti svoju poziciju. Ona se, naravno, sastoji u izuzetnoj zabrinutosti zbog toga što su u Donjecku obnovljena dejstva u punoj mjeri, puca se na stambene četvrti grada i naseljene rejone", rekao je Peskov za moskovsku radio-stanicu "Govorit Moskva".

Prema njegovim riječima, takvo stanje stvari "ni na koji način ne doprinosi sprovođenju dogovora iz Minska i daljem traženju rješenja", prenio je TASS.

Ranije danas su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštile da se po stambenim četvrtima intenzivno puca iz velikokalibarskog naoružanja.

U međuvremenu je ukrajinski predsjednik poručio da će obnoviti Donbas i da Kijev neće dati "ni pedalj ukrajinske teritorije".

Dvoje djece, starosti sedam i 16 godina, poginula su kada je raketa pogodila jednu kuću u gradu Vulehirsku na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

TASS je prenio i izjavu opunomoćenika Ministarstva inostranih poslova za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantina Dolgova da ne isključuje mogućnost izdavanja još jednog izdanja "Bijele knjige" o zločinima u Ukrajini ukoliko Kijev ne prekine sa prestupima.

Bonus video: