CEREMONIJA U VELIKOJ SINAGOGI

Mađarski Jevreji obilježili 70. godina od oslobađanja

Oko 50.000 sovjetskih vojnika stradalo je u oslobađanju mađarske prijestonice, rekao je ambasador Rusije u Mađarskoj Vladimir Sergejev na toj komemoraciji
0 komentar(a)
Crvena Armija, Foto: Beta/AP
Crvena Armija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.01.2015. 20:07h

Mađarski Jevreji i sovjetski veterani danas su u Budimpešti obilježili 70. godišnjicu od oslobađanja jevrejskog geta u tom gradu u kojem je učestvovala Crvena armija u Drugom svjetskom ratu.

Više stotina ljudi, među kojima je bilo više desetina preživjelih iz tog geta, prisustvovalo je obilježavanju godišnjice u Velikoj sinagogi.

"Mnogi ne bi bili ovdje da Crvena armija nije došla tog dana", rekao je u obraćanju okupljenima veliki rabin te sinagoge Robert Frolih.

Svečanosti su prisustvovala i dvojica sovjetskih veterana koji su učestvovali u oslobađanju geta, a hor Crvene armije izveo je nekoliko pjesama na tom događaju.

Do dolaska sovjetskih snaga, u getu Budimpešte nalazilo se 70.000 ljudi u veoma lošim životnih uslovima, a hiljade njih umrle su od hladnoće, gladi ili bolesti.

Oko 100.000 Jevreja bilo je u Budimpesti kada je grad oslobođen 13. februara 1945. godine.

Oko 50.000 sovjetskih vojnika stradalo je u oslobađanju mađarske prijestonice, rekao je ambasador Rusije u Mađarskoj Vladimir Sergejev na toj komemoraciji.