Evropski sud za ljudska prava: Hapšenje Navaljnog je politički motivisano

Navaljni je uspio da dođe na izricanje presude u Strazburu, pošto su u poslednjem trenutku otklonjeni pravni problemi da izađe iz zemlje
1 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2018. 13:45h

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas da je hapšenje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Rusiji politički motivisano.

Navaljni je pozdravio presudu kao primjer "istinske pravde" i rekao da je to važan signal mnogima u Rusiji koji su suočeni s arbitrarnim pritvaranjima zbog svojih političkih aktivnosti, prenio je Asošiejted pres.

Sud u Strazburu pri Savjetu Evrope je ustanovio da su ruske vlasti prekršile više ljudskih prava pritvaranjem Navaljnog sedam puta od 2012. do 2014, kao i da su dva od tih hapšenje imala za cilj "gušenje političkog pluralizma".

Evropski sud za ljudska prava je naložio Rusiji da plati Navaljnom 63.000 eura odštete i pozvao Rusiju da popravi zakone kako bi se "uzeo u obzir fundamentalni značaj prava na mirno okupljanje".

Presuda je konačna i obavezujuća za Rusiju koja je članica Savjeta Evrope.

"Veoma sam zadovoljan ovom presudom - to je istinska pravda. Presuda je veoma značajna ne samo za mene već i za mnoge ljude u Rusiji koji se svakodnevno suočavaju sa sličnim hapšenjima", rekao je Navaljni novinarima.

Navaljni, koji se smatra jednim od najozbiljnijih protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, osuđen je za prevaru na dva zasebna suđenja koja se smatraju političkom osvetom zbog njegovih istraga o korupciji i vodećoj ulozi u organizovanju antivladinih protesta.

Navaljni je pritvaran mnogo puta. Skoro da je postala rutina da ga policija hvata izvan njegove kuće ili na putu ka protestima koje je organizovao. Proveo je u zatvoru više od 140 dana u posljednjih godinu i po.

Kremlj predstavlja Navaljnog, koji je dobio četvrtinu glasova na izborima za gradonačelnika Moskve 2013, kao izazivača nevolja bez političke podrške.

Ruski predstavnik u Evropskom suda za ljudska prava Mihail Galperin rekao je na saslušanju ranije ove godine da su sva hapšenja Navaljnog opravdana i da njegovi neodobreni protesti ugrožavaju javnu bezbjednost. On je rekao da Navaljni organizuje proteste da bi privukao pažnju medija.

Navaljni je uspio da dođe na izricanje presude u Strazburu, pošto su u poslednjem trenutku otklonjeni pravni problemi da izađe iz zemlje.

U prvobitnoj presudi ranije ove godine sud u Strazburu je ocijenio da su hapšenja Navaljnog bila nezakonita, ali nije presudio po njegovim argumentima da su bila i politički motivisana. Ruska vlada i Navaljni su uložili žalbe, pa je slučaj otišao na Veliku komoru, najvišu instancu tog suda.

Rusija je u obavezi da izvrši presude suda u Strazburu koje se zasnivaju na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ali je u prošlosti odlagala sprovodjenje presuda tog suda uz tvrdnje da zadiru u ruski pravosudni suverenitet.

Oko trećina od svih slučajeva na Evropskom sudu za ljudska prava prošle godine se ticala Rusije, i od 305 presuda u vezi s Rusijom u 2017. godini, u 293 je ustanovljeno makar jedno kršenje prava.

Bonus video: