JEDNOGLASNA OSUDA

UN osudile raketni napad na autobus u Ukrajini

U jednoglasnom saopštenju 15 članica SB UN, uključujući Rusiju, Savjet je pozvao na sprovođenje istrage kako bi odgovorni za taj napad bili privedeni pravdi
0 komentar(a)
Ukrajina napad na autobus, Foto: Beta/AP
Ukrajina napad na autobus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2019. 10:22h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija oštro je osudio jučerašnji raketni napad na autobus na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo 11 civila, a povrijeđeno njih 20.

U jednoglasnom saopštenju 15 članica SB UN, uključujući Rusiju, Savjet je pozvao na sprovođenje istrage kako bi odgovorni za taj napad bili privedeni pravdi, prenijela je agencija AFP.

Savjet "najoštrije osuđuje ubistvo 11 i ranjavanje 20 civila kao posljedicu raketnog napada na putnički autobus u gradu Volnovaha u Donjeckoj oblasti", navodi se u saopštenju. 

Portparol lokalnih vlasti je izjavio da je autobus prevozio civile iz luke Marijupolj i da su u trenutku napada prolazili kroz vojnu kontrolnu tačku.

OEBS pozvao na obustavu upotrebe sile

Predsjedavajući OEBS-om, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, najoštrije je osudio napad u istočnoj Ukrajini i zatražio je momentalni prekid vatre, saopštio je OEBS. 

"Najoštrije osuđujem ovaj napad na nevine putnike. Užasnut sam ovim incidentom i njegovim tragičnim ishodom i izražavam svoje najdublje saučešće porodicama žrtava", istakao je predsjedavajući OEBS-om povodom jučerašnjeg napada na autobus. 

Incident se dogodio, kako je naglasio Dačić, u trenutku kada se situacija na istoku Ukrajine značajno pogoršala i pozvao je sve strane da odmah obustave upotrebu sile, da pokažu uzdržanost, da se vrate za pregovarački sto i primijene dokument iz Minska. 

"Pažljivo pratim situaciju kroz izvještaje Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini i apelujem na sve strane da omoguće bezbjedan i neometan pristup posmatračima OEBS u svim područjima tako da oni mogu da rade svoj posao", poručio je Dačić, navedeno je u saopštenju OEBS.