NAČELNIK GENERALŠTABA

Rusija jača vojne strukture na Krimu

Kako je ranije izvijestio TAS, u novoj redakciji teksta jačanje vojnog potencijala NATO-a je među glavnim spoljnim prijetnjama po Rusiju
1 komentar(a)
vojska Rusije Krim, Foto: Reuters
vojska Rusije Krim, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 12:28h

Rusija planira da pojača vojne strukture na Krimu, Arktiku i u svom najzapadnijem regionu Kalinjingradu, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Agencija je prenijela današnju izjavu načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u decembru Ukaz o novoj vojnoj doktrini Rusije, prenio je Rojters.

Kako je ranije izvijestio TAS, u novoj redakciji teksta jačanje vojnog potencijala NATO-a je među glavnim spoljnim prijetnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim prijetnjama su i globalne funkcije NATO-a koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Inovirana Vojna doktrina Rusije je među glavne spoljne vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontigenata u zemljama koje su joj u susjedstvu, korišćenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata.

Na listi spoljnih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i miješanje u njihove unutrašnje poslove, navela je ruska agencija.

Doktrina je precizirana u skladu sa odlukom Savjeta bezbjednosti Rusije od 5. jula 2013, a izmjene je taj savjet odobrio 19. decembra ove godine.

"Raša tudej" je ranije navela da suština nove doktrine ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima odbrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao posljednje sredstvo.

Neizmijenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podsjeća da je prevashodni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada - bilo nuklearnog ili konvencionalnog - koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim spoljnim vojnim prijetnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je "formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sistema koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primjena koncepta "brzog udara", plan o raspoređivanju oružja u kosmosu i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja".

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika, navodi RT.

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava sa prijetnjama "akcija usmjerenih na nasilne promjene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tijela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacione infrastrukture Rusije".

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu saradnju sa zemljama koje dijele njene napore da pojača bezbjednost, prije svega sa članicama BRIKS-a, OEBS-a, Šangajske organizacije za saradnju i drugima, kao ključnu za sprječavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne prijetnje sa kojima Rusija mora da se hvata u koštac, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obavještajnih službi, zaključuje "Raša tudej"