Orban: Zaustaviti ekonomsku imigraciju, jer je izvor problema u Evropi

Orban, koji se ranije zalagao za ograničenu imigraciju, rekao je da je to stav Mađarske koja ne želi da bude destinacija za strance i da bi izuzetak predstavljali oni koji podnesu zahtjev za azil
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2015. 11:10h

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je ekonomska imigracija "loša stvar za Evropu" jer samo izaziva probleme, zbog čega treba da bude zaustavljena, prenosi sajt EurAktiv.

"Ekonomska imigracija je loša stvar za Evropu, jer je izvor problema i opasnosti po narode Evrope i zbog toga mora da bude zaustavljena", rekao je Orban, koji je u učestvovao na velikom skupu solidarnosti u Parizu poslije terorističkih napada u kojima je ubijeno 17, a ranjeno više od 20 ljudi.

Orban, koji se ranije zalagao za ograničenu imigraciju, rekao je da je to stav Mađarske koja ne želi da bude destinacija za strance i da bi izuzetak predstavljali oni koji podnesu zahtjev za azil.

"Sve dok sam ja premijer, Mađarska neće biti destinacija za strance. Ne želimo da među nama vidimo značajne manjine s različtim kulturnim karakteristikama. Želimo da Mađarska ostane Mađarska", rekao je Orban i dodao da Evropska unija (EU) treba na "odlučan način" da odgovori na prošlonedjeljne napade.

Prema zvaničnim podacima iz te zemlje, najmanje 30.000 stranaca iz Azije i 5.000 iz Afrike registrovano je prošle godine u Mađarskoj.

Romi predstavljaju najbrojniju nacionalnu manjinu i čine sedam do osam odsto mađarskog stanovništva od ukupno 10 miliona.

Oko 350.000 Mađara živi i radi u inostranstvu, većinom u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Komentarišući Orbanovu izjavu, portparolka Evropske komisije Nataša Berto izjavila je da je stav Komisije o migraciji formulisan u političkom programu evropskog izvršnog tijela.

U tekstu se navodi da u cilju rješavanja rastućeg pritiska na spoljašnjim granicama EU, Komisija razmatra program za migracije koji će dovesti do uravnoteženog i odgovornijeg pristupa prema legalnoj migraciji, kako bi EU bila "privlačna za talente, ali sa čvrstim mjerama protiv nezakonite migracije i šverca ljudi".

Bonus video: