Evropska komisija s Rusima o gasu preko Turske i Južnom toku

Šefćović je stavio do znanja da će EU krenuti u izgradnju Južnog gasnog koridora, o čemu Brisel već pregovara s vlastima Azerbejdžana i Turske
1 komentar(a)
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Maroš Šefčovič, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.01.2015. 20:09h

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefćović ide u srijedu u Moskvu da od ruskih zvaničnika sazna kakvi su planovi za izgradnju gasovoda preko turske teritorije do granica Evroske unije, kao i da dobije tačan odgovor da li Moskva možda ipak planira da obnovi projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Šefćović, zadužen za stvaranje Energetske unije EU, izjavio je to poslije razgovora s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji je saopštio da Evropska komisija podržava izgradnju velikog skladišta gasa u Bugarskoj, iz kojeg bi se mogle snabdjvati Evropska unija i zemlje Evropske energetske zajednice.

Potpredsjednik Evropske komisije je istakao da će Bugarska biti uključena u buduću energetsku infrastrukturu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi i stavio do znanja da će EU krenuti u izgradnju Južnog gasnog koridora, o čemu Brisel već pregovara s vlastima Azerbejdžana i Turske.

Cilj je da preko tog koridora gas iz Azerbejdžana stigne u EU 2019. ili najkasnije 2020. godine.

Borisov je novinarima rekao da je Bugarska zapala u ozbiljne probleme oko budućeg snabdjevanja energijom zato što je Rusija odustala od izgradnje Južnog toka i rekao da polaže velike nade u to da će Šefćović u Moskvi dobiti jasne odgovore oko isporuka ruskog gasa i Južnog toka.

Šefćović je ponovo predočio da se svi veliki energetski projekti, a to se odnosi i na Južni tok, moraju izgrađivati saglasno propisima EU.

Evropska komisija je saopštila da će vrlo brzo u Sofiji Radna grupa na visokom nivou razraditi projekte za diversifikaciju snabdjevanja gasa u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: