Francuska: Istraga protiv kontroverznog komičara Dijedonea

Dijedone je pored svog slogana napisao da je učestvovao na jučerašnjem skupu solidarnosti u Parizu, ali je sve vrijeme cijeli događaj izvrgavao ruglu, nazivajući ga "magičnim trenutkom koji se može uporediti samo s nastankom čovječanstva"
1 komentar(a)
Šarli ebdo, Foto: Reuters
Šarli ebdo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 16:50h

Francuski sud otvorio je danas istragu o podsticanju terorizma protiv kontroverznog francuskog komičara Dijedonea, već osuđivanog za antisemitizam, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da se "osjeća kao Šarli Kulibali", aludirajući na napade u Parizu.

"Osjećam se kao Šarli Kulibali", napisao je Dijedone koji je izvrnuo slogan solidarnosti "Ja sam Šarli", nastao dan nakon terorističkog napada na pariski satirični nedjeljnik "Šarli ebdo" u kojem je 7. januara ubijeno 12 osoba.

Komičar je u svom kontroverznom sloganu aludirao i na napad, dan kasnije, na jevrejsku prodavnicu koji je izveo džihadista Amedi Kulibali. Kulibali je ubio četvoricu Jevreja u toj prodavnici prije nego što je i sam ubijen u policijskoj akciji.

"Istraga je danas otvorena", saopštilo je parisko tužilaštvo i dodalo da je sporna rečenica uklonjena sa interneta.

Dijedone je pored svog slogana napisao da je učestvovao na jučerašnjem skupu solidarnosti u Parizu, ali je sve vrijeme cijeli događaj izvrgavao ruglu, nazivajući ga "magičnim trenutkom koji se može uporediti samo s nastankom čovječanstva".

Protiv kontroverznog komičara je otvorena istraga u septembru poslije video snimka u kojem ismijeva pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija, kojeg je ubila Islamska država.

Dijedoneu, čije je pravo ime Dijedone Mbala Mbala, prošle godine je zabranjen nastup "Zid" zbog ismijavanja Holokausta.

Rođen 1966. godine u jednom pariskom predgrađu, Dijedone (od oca iz Kameruna i majke Francuskinje) postao je poznat široj javnosti Francuske 90-ih godina zajedno s humoristom Jevrejinom Elijem Semunom.

Bio je kandidat na parlamentarnim izborima 1997. godine kao predstavnik ekstremne desnice. Dijedone se približio osnivaču Nacionalnog fronta Žan-Mariju Le Penu 2006. godine i Le Pen mu je postao kum, krstivši jedno Dijedoneovo dijete.

Od tada je postao sve popularniji s provokativnim skečevima, prije nego što počinje zabrana njegovih nastupa. Dijedone je osam puta bio na sudu zbog svojih stavova.

Bonus video: