I on je crtao Muhameda: Karikaturisti će ubuduće dvaput razmisliti

"Još sam pod zaštitom, ali ovo što se dogodilo se ne odražava na mene. Šarli Ebdo je važna institucija u francuskim medijima, a ja sam tek pojedinac i moja je situacija veoma drugačija"
5 komentar(a)
Lars Refl, Foto: Screenshot (Facebook)
Lars Refl, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 10.01.2015. 16:27h

Napad na redakciju satiričnog nedjeljnika Šarli Ebdo će uticati na slobodu govora, kazao je za hrvatski Tportal Lars Refn, danski karikaturista koji je svjetsku slavu stekao prikazom učenika Muhameda koji ismijava konzervativne medije.

"Naravno da će ovo uticati na situaciju u medijima. Zatrašujuće je to što se dogodilo i mislim da će karikaturisti koji se bave takvim tipom karikature ubuduće dvaput razmisliti prije nego se late pera", rekao je on.

Taj nagrađivani autor i predavač pristao je da 2005. godine učestvuje u projektu danskog dnevnika Jilands-Posten koji je od karikaturista iz te države zatražio radove na temu islamskog proroka Muhameda. Karikatura Larsa Refna nije bila uvredljiva karaktera po proroka, već po uredništvo tog konzervativnog dnevnog lista, koje je tek naknadno shvatilo šta ga je snašlo.

Pojedine države tražile su od danskih vlasti kažnjavanje Jilands-Postena, a tadašnji premijer Anders Fog Rasmusen, kasniji glavni sekretar NATO-a, odbio je zahtjev da se sastane s njihovim ambasadorima.

Saudijska Arabija je bojkotovala danske proizvode, širom islamskog svijeta palile su se danske i norveške zastave - norveške novine Magazinet prenijele su karikature - američki predsjednik Bil Klinton ocijenio je crteže užasnima, dok su se šefovi diplomatija država članica Evropske unije solidarisali sa odbranom slobode govora u Danskoj.

Nakon što su karikature objavile i francuske novine Frans Soar, spaljeno je nekoliko ambasada u Damasku i Bejrutu. U neredima širom muslimanskog svijeta poginulo je najmanje 50 ljudi.

Od 2005. Lars Refn živi pod policijskim nadzorom.

"Još sam pod zaštitom, ali ovo što se dogodilo se ne odražava na mene. Šarli Ebdo je važna institucija u francuskim medijima, a ja sam tek pojedinac i moja je situacija veoma drugačija", kazao je on.

Izrazio je žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli novinari Jilands-Postena, jedinog velikog izdavača u Danskoj koja zbog bezbjednosnih razloga nakon masakra u pariškoj redakciji nije objavila karikature Šarlija Ebdoa, jer bi se oni mogli suočiti sa još većom cenzurom od postojeće.

"Nadam se da sve to neće promijeniti našu volju da kao karikaturisti ismijavamo skoro sve", rekao je Refn za Tportal.

Bonus video: