"UBISTVO S PREDUMIŠLAJEM"

Turska: Tužilac traži 18 godina zatvora za ubicu Marka Ivkovića

Tužilac je u optužnici naveo da su prije utakmice navijači srpskog i turskog tima počeli da se okupljaju na više lokacija u blizini dvorane "Abdi Ipekči", pri čemu su mnogi pili alkohol
142 pregleda 1 komentar(a)
Marko Ivković Jagoda, Foto: Screenshot (YouTube)
Marko Ivković Jagoda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.01.2015. 10:00h

Javni tužilac u Istanbulu je zatražio zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina za Kadrija Aktaša, osumnjičenog za ubistvo navijača Crvene Zvezde Marka Ivkovića uoči utakmice košarkaške Evrolige izmedu Galatasaraja i Crvene zvezde 21. novembra u Istanbulu.

U optužnici se navodi da je riječ o "ubistvu sa predumišljajem", ali se zbog "neopravdane provokacije" traži i da kazna ne bude maksimalna predviđena za taj zločin, prenosi turski list "Hurijet".

Ivković (25) je izboden na smrt nožem u sukobu sa navijačima Galatasaraja, navodi taj list.

Tužilac je u optužnici naveo da su prije utakmice navijači srpskog i turskog tima počeli da se okupljaju na više lokacija u blizini dvorane "Abdi Ipekči", pri čemu su mnogi pili alkohol.

Ubrzo je došlo do međusobnog sukoba, u kojem su navijači Crvene Zvezde koristili baklje, pirotehnička sredstva i palice, dok su navijači Galatasaraja koristili boce i palice, tvrdi tužilac.

U optužnici stoji i da su policajci koji su obezbjeđivali utakmicu, uz podršku interventne policije, ispalili suzavac kako bi prekinuli tuču, da bi se zatim manja grupa srpskih navijača izdvojila i izgubila kontakt sa ostatkom grupe.

Grupa turskih navijača, među kojima su bili Aktaš i još šestorica optuženih, zatim su napali srpske navijače, navodi se u optužnici.

"Marko Ivković je udario po nosu i povrijedio Kadrija Aktaša, dok mu se on približavao sa nožem, koji nakon incidenta nije pronađen. Aktaš je ubio žrtvu sa predumišljajem, tako što ga je izbo nožem, reagujući na provokaciju", stoji u optužnici, uz napomenu da su na Aktaševim pantalonama pronađene mrlje od krvi koja pripada Ivkoviću.

Suđenje će se održati u Višem sudu u Bakirkoju, dijelu Istanbula, a konzulat Srbije u Istanbulu je jedan od podnosilaca žalbe u slučaju protiv Aktaša.

Preporučujemo za Vas