Velika Britanija: I vrtići u borbi protiv terorista

"Pretvaranje nastavnika i vaspitača u armiju nehotičnih špijuna neće zaustaviti terorističku pretnju. Samo će posijati sjeme nepovjerenja, podjele i otuđenja od najranijeg doba", kaže direktorka organizacije za ljudska prava Liberti
1 komentar(a)
vrtić, Foto: Shutterstock
vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2015. 16:01h

Zaposleni u vrtićima i osnovnim školama u Britaniji mogli bi da dobiju novo zaduženje - da nadgledaju i prijavljuju djecu koja pokažu naklonost prema teroristima.

Oni bi bili "zaduženi" da prijavljuju djecu izloženu potencijalnoj radikalizaciji. To je predviđeno planovima vlade čiji je cilj prevencija ekstremizma.

Takozvana strategija prevencije, dokument koji je pripremilo ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi se ojačao britanski antiteroristički sistem, poziva osoblje vaspitno-obrazovnim ustanovama da "procijene da li postoji rizik da djeca budu uvučena u terorizam" koji bi se manifestovao ekstremističkim idejama mladih koje mogu da budu plodno tle za terorističku ideologiju.

Jaslice i obdaništa treba da obezbijede adekvatnu obuku osoblju za sticanje znanja i vještina da identifikuju ektremističke ideje koje mogu da se iskoriste za pravdanje terorizma.

"Oni treba da znaju kako i gdje da upute djecu i mlade za dalju pomoć", piše u dokumentu na 39 strana koji je dio zakona o borbi protiv terorizma i bezbjednosti a o kojem se trenutno raspravlja u parlamentu.

Kako prenose britanski mediji, nov pristup identifikovanju potencijalno opasne male djece treba da bude primijenjen na nediskriminišućoj bazi.

Ako strategija bude usvojena postaće "obaveza" ne samo za vrtiće, već i za druge obrazovne institucije.

Ipak, mnogi političari i nevladine organizacije tome se protive, a postavlja se i pitanje kako će strategija biti primijenjena u praksi.

"Moram da kažem da ne razumem šta oni (vaspitači) treba da rade?", kaže Dejvid Dejvis, poslanik iz redova konzervativaca za "Telegraf".

"Pretvaranje nastavnika i vaspitača u armiju nehotičnih špijuna neće zaustaviti terorističku pretnju. Samo će posijati sjeme nepovjerenja, podjele i otuđenja od najranijeg doba", kaže Izabel Senki, direktorka organizacije za ljudska prava Liberti.

Vlada se brani od kritika tvrdeći da će privatnost pojedinca biti zaštićena.

"Ne očekujemo da nastavnici i vaspitači nepotrebno zadiru u nečiji porodični život, ali očekujemo da preduzmu akciju ako primijete zabrinjavajuće ponašanje. Važno je da djeca nauče osnovne britanske vrijednosti na način koji je u skladu sa njihovim uzrastom", kaže neimenovani portparol britanske vlade za "Dejli mejl".

Bonus video: