Navaljni makazama skinuo sudsku "nanogicu"

"Glupo je da se hvalim, ali ja sam prva osoba u istoriji ruskog sudstva koja je u kućnom pritvoru poslije presude", napisao je Navaljni na svom blogu
127 pregleda 1 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.01.2015. 17:39h

Ruski opozicionar i žestoki kritičar politike Kremlja Aleksej Navaljni (38) objavio je danas na internetu da neće više poštovati uslove kućnog pritvora.

Sud u Moskvi osudio je krajem decembra Alekseja Navaljnog na uslovnu kaznu zatvora od tri i po godine, dok je njegov brat Oleg dobio zatvorsku kaznu u istom trajanju, ali ne uslovnu, zbog navodne pronevjere novca.

Navaljni je stavljen u kućni pritvor prije gotovo godinu dana tokom istrage, pa je sada na svom blogu napisao da će možda biti jedina osoba u ruskoj pravnoj istoriji koji će biti kućnom pritvoru nakon što je osuđen.

Navaljni je podsjetio da je trebalo da bude pušten poslije izricanja presude krajem decembra, ali da ga umjesto toga drže zatvorenog do stupanja presude na snagu 15, januara.

"Glupo je da se hvalim, ali ja sam prva osoba u istoriji ruskog sudstva koja je u kućnom pritvoru poslije presude", napisao je Navaljni na svom blogu.

"Odbijam da se povinujem zahtjevima svog nezakonitog pritvora. Nanogicu sam uz malo truda odsjekao kuhinjskim makazama", napisao je Navaljni.

Zajedno sa svojim bratom Olegom on je optužen da je francusku kozmetičku kompaniju "Iv Roše" prevario za gotovo 27 miliona rubalja (više od pola miliona dolara prema tadašnjem kursu), iako ta firma tvrdi da nije pretrpjela nikakvu štetu.

Bonus video: