Medvedev: Pratiti koliko ruskog gasa uzima Ukrajina

Direktor Gasproma nije isključio mogućnost da Ukrajina, u kojoj je sve hladnije, počne nedozvoljeno uzimanje gasa iz tranzitnog cjevovoda zbog toga što nije na vrijeme napunila svoja podzemna skladišta u potrebnom obimu
0 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Aleksej Miler, Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev, Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2015. 18:57h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je šefu Gasproma Alekseju Mileru da pažljivo prati koliko gasa uzima Ukrajina.

Direktor Gasproma nije isključio mogućnost da Ukrajina, u kojoj je sve hladnije, počne nedozvoljeno uzimanje gasa iz tranzitnog cjevovoda zbog toga što nije na vrijeme napunila svoja podzemna skladišta u potrebnom obimu.

Miler je rekao da je ukrajinska strana platila avans za isporuku gasa u januru od 150 miliona dolara.

"S obzirom na činjenicu da je Ukrajina u decembru značajne količine gasa uzimala iz sopstvenih podzemnih skladišta, ona niije uzela količine koje je unaprijed platila za isporuke u decembru. Od milijardu kubnih metara gasa Ukrajina je uzela oko 50 odsto. Prema tome, uzimajući u obzir avans za januarske isporuke, količina na koju Ukrajina ima pravo ovog mjeseca iznosi oko jedne milijarde kubnih metara", objasnio je Miler, ocijenivši da to i nije tako mnogo, jer je u Ukrajini sve hladnije i da je obim dnevnog preuzimanja gasa u januaru u odnosu na decembar udvostručen.

Miler nije isključio mogućnost da Ukrajina počne nedozvoljeno uzimanje gasa iz tranzitnog cjevovoda. Prema njegovom mišljenju, rizik postoji zbog toga što Ukrajina nije na vrijeme napunila svoja podzemna skladišta u potrebnom obimu.

"Znamo da je zvanično objavljeno da u skladištima ima 16,5 milijardi kubnih metara gasa. To nije tako mnogo tokom hladne zime. Ali oko pet - šest milijardi od 16,5 milijarde je takozvani neaktivan gas i on se u sustini ne može koristiti", objasnio je šef Gasproma.

"Mi smo, naravno, zainteresovani da Ukrajina bude pouzdan partner u tom pogledu. Ali to o čemu vi govorite, navodi nas da se zamislimo u vezi sa tim kako će se razvijati događaji. Pažljivo pratite, na koji način Ukrajina uzima gas i u slučaju potrebe, donesite operativne odluke", pozvao je premijer gasnu kompaniju.

Šef vlade je na radnom sastanku podsjetio da je Ukrajina krajem decembra platila 1,65 milijardi dolara na ime duga za gas, prenio je Tass.

"To je dogovoreno u okviru trostranih sporazuma Ukrajine, Evropske komisije i Rusije. Prema tom sporazumu, Ukrajina u potpunosti ispunjava obavezu o plaćanju duga", kazao je Miler.

On je takođe naglasio da je uplaćena suma samo dio duga. Iznos ukupnog duga Ukrajine je 5,3 milijarde.

Bonus video: