Ogromni troškovi londonske policije: 13,8 miliona dolara da Asanž ne bi pobjegao

edan saradnik Skotland Jarda se u svakom trenutku nalazi na stepenicama zgrade, dok druga dva stražara prate da Asanž ne napusti ambasadu prerušen u nekog policajca
57 pregleda 0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Noam Čomski, Foto: Beta-AP
Džulijan Asanž, Noam Čomski, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.01.2015. 11:47h

Londonska policija potrošila je 13,8 miliona dolara na dežuranje ispred ambasade Ekvadora gdje se od juna 2012. krije osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž.

Kako piše britanski list "Dejli mejl", policija svakodnevno troši 11.000 funti za tri policajca koji danonoćno nadgledaju ambasadu, što je potvrdio i portparol londonske policije.

Jedan saradnik Skotland Jarda se u svakom trenutku nalazi na stepenicama zgrade, dok druga dva stražara prate da Asanž ne napusti ambasadu prerušen u nekog policajca.

"Policijski troškovi za čuvanje jednog čovjeka u ambasadi dostižu apsurdne razmjere", upozorila je baronica Dženi Džons, zamjenica predsjednika Odbora za policiju u skupštini Londona u izjavi za britanski list.

Vlada treba da objasni poreskim obveznicima zašto moraju da plaćaju za to, navela je ona i dodala da je krajnje vrijeme da se "ovaj ćorsokak okonča a policajci povuku".

Asanž je u junu 2012 zatražio azil od Ekvadora, poslije iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj.

Izručenje Asanža traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj bezbejdnosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Bonus video: