Hoće li Cipras biti novi premijer Grčke: Siromašni uz njega, Brisel ga ne voli

U priči o Ciprasu mnoge stvari su revolucionarne, što je potpuno logično pošto mu je idol Če Gevara, a sina je nazvao Ernesto
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2015. 10:42h

Aleksis Cipras, ultraljevičarski lider grčke stranke Siriza, iza sebe ima milione nezaposlenih i gladnih, a ispred sebe izbore na kojima bi mogao da osvoji vlast, piše Blic.

Grčkoj 25. januara slijede prijevremeni parlamentarni izbori, kojih ne bi još bilo da se konzervativni premijer Andonis Samaras nije kockao uoči praznika.

Pokušao je da progura izbor svog kandidata za predsjednika države, iako je dobro znao da neće imati dovoljnu većinu u parlamentu. Po anketama Ciprasovi neomarksisti i dalje vode ispred Samarasove Nove demokratije, a još uvijek aktuelni premijer manevrom u parlamentu uspio je da tu prednost donekle smanji, podsjeća Blic.

"Ono što vidimo jeste Grčka u krizi. Prva partija po glasovima biće Siriza, ali bi izbori mogli da budu bez pobjednika. A onda, kada vlada jednom bude formirana, imaće svega nekoliko nedjelja da izabere novog predsjednika i pregovara sa trojkom (EU, MMF, Svjetska banka)" kaže za britanski "Gardijan" Dimitris Keridis, profesor političkih nauka na Univerzitetu Panteon, a prenosi Blic.

U priči o Ciprasu mnoge stvari su revolucionarne, što je potpuno logično pošto mu je idol Če Gevara, a sina je nazvao Ernesto.

Iako je tek prošle godine napunio 40 godina i ima ozbiljno iskustvo u politici, za grčke prilike je još prilično mlad.

Ne potiče ni iz jedne od političkih dinastija koje se smjenjuju na vlasti u Grčkoj posljednjih 200 godina, a posljednji primjeri za to su bile porodice Papandreu na ljevici i Karamanlis i Micotakis na desnici, podsjeća Blic.

Svijet je za Ciprasa čuo po izbijanju dužničke krize u Grčkoj 2009, kada je ovaj komunistički vođa stao na čelo ljevici naklonjenih Grka koji su se protivili uslovima međunarodnih kreditora.

Odmah je skrenuo negativnu pažnju Brisela i postao neka vrsta strašila kojim su EU i grčki establišment plašili jedni druge.

Stvari su se od tada poprilično promijenile pošto je Cipras postao umjereniji u stavovima, a Unija shvatila da će ga imati za sagovornika u godinama koje dolaze.

Iako je odustao od zahtjeva da Grčka istupi iz eurozone, zalaže se za reviziju svih dogovora koje je zvanična Atina sklopila sa EU i MMF od izbijanja krize.

Siriza je prošlog proljeća trijumfovala na izborima za Evropski parlament ispred Samarasove partije i ušla i u regionalnu vlast u Grčkoj, podsjeća Blic.

Cipras ipak nije uspio da postavi svog čovjeka za gradonačelnika Atine.

Bonus video: