Princ Endru imao seks sa žrtvom trafikinga?

"Ovakvi agresivni napadi na mene su razlog zašto žrtve seksualnog nasilja tipično ćute"
197 pregleda 4 komentar(a)
princ Endru, Foto: Beta/AP
princ Endru, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.01.2015. 20:49h

Britanski princ Endru je optužen da je imao seksualne odnose sa maloljetnom djevojkom, koja je na to bila primorana.

Neimenovana ženska osoba svjedočila je u američkom sudu da ju je jedan investicioni bankar "pozajmljivao" svojim bogatim i moćnim prijateljima kao "seksualnu robinju", te da je nekoliko puta u tom svojstvu bila primorana da ima odnose sa Endruom.

Sin kraljice Elizabete II nije strana u postupku već je u dokumentima imenovan kao dio dokaza koji se odnose na širi slučaj šeme seks trafikinga, sudskog procesa protiv multimilijardera Džefrija Epstina, koji se tereti za primoravanje maloljetnih osoba na seksualne odnose sa njim i njegovim poslovnim partnerima.

Njega je optužila grupa djevojaka pred sudom u Floridi, a jedna od njih u svom iskazu navodi da ju je Epstin nekoliko puta silovao, a zatim „pozajmljivao“ svojim prijateljima, uticajnim ljudima iz svih krajeva svijeta, koji su je takođe silovali.

Sve se navodno desilo u periodu između 1999. i 2002. godine. U optužbi se nalazi da je "djevojka, koja je tada imala 17 godina, primorana na seksualne odnose sa princom Endruom u Londonu, Njujorku, kao i na privatnom karipskom ostrvu u Epstinovom vlasništvu".

U novoj optužnici, Epstin se tereti za podvođenje maloljetnica raznim svjetskim moćnicima radi sticanja političke, lične i finansijske koristi. Epstin je 2008. osuđen za seksualne prestupe.

Princ Endru je ranije kritikovan zbog prijateljstva sa Epstinom. Njih dvojica su forografisani prilikom susreta u decembru 2010, nakon što je tajkun odslužio 18-mjesečnu kaznu zatvora za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici.

Princ je takođe godinama posjećivao Epstina u njegovoj kući na Floridi.

U članku za "Veniti fer", princ je porekao bilo kakav seksualni kontakt sa djevojkama povezanim sa Epstinom.

On je i ranije bio povezivan sa seks skandalima u čijem centru se nalazio Epstin, ali ovo je prvi put da se ime britanskog princa navodi u zvaničnom sudskom dokumentu, i to u svjedočenju maloljetnice, koja tvrdi da je princ jedan od mnogih koji ju je tretirao kao "seksualnu robinju imao odnose sa njom".

Bakingemska palata je izdala zvanično saopštenje u kojem navodi da je "svaka insinuacija o neprimjerenom odnosu sa maloljetnom osobom kategorički netačna, te da, s obzirom na to da je u pitanju građanski sudski postupak koji se vodi protiv Epstina, a ne princa Endrua, vojvoda od Jorka neće oglašavati po ovom pitanju".

U saopštenju koje su "Gardijanu" proslijedili njeni advokati, žena koja stoji iza optužbi je rekla da od nje "nepravedno ponovo prave žrtvu".

"Ovakvi agresivni napadi na mene su upravo razlog zašto žrtve seksualnog nasilja tipično ćute i zašto sam ja dugo ćutala", kazala je.

"Taj trend bi trebalo da se promijeni. Neće me prisiliti da ponovo zaćutim".

Optužen ugledni američki profesor i advokat

Drugi bliski Epstinov saradnik, koji je takođe optužen u ovoj parnici, Alan Deršovic, rekao je za "Gardijan" da su optužbe te žene protiv njega lično "totalna laž i izmišljotina".

Ovaj profesor prava i ugledni advokat, koji je kasnije savjetovao Epstina kako da odgovori na istragu FBI, optužen je da je imao seksualne odnose i da je bio svjedok zlostavljanja drugih maloljetnica.

"Ne postoji jače poricanje od ovog kojeg dajem. Nikad je nisam sreo. Nikad nisam imao seks sa maloljetnicom", rekao je "Gardijanu".

Dodao je da je "ta osoba ovo izmislila, zlobno i svjesno kako bi iznudila novac od gospodina Epstina".

Deršovic, koji je pisao kolumne za "Gardijan", rekao je da ne može komentarisati tvrdnje protiv princa Endrua ili drugih muškaraca. Kazao je i da namjerava da tuži advokate koji su pokrenuli postupak.

Prinčeva biografija

Endru Albert Kristijan Edvard, rođen je 19. febraura 1960, kao treće dijete kraljice Elizabete II i princa Filipa. Pridružio se Kraljevskoj mornarici i obučavao kao pilot helikoptera. Služio je u Foklandskom sukobu.

Oženio je Saru Ferguson 1986, sa kojom ima dvije ćerke. Razveo se 1996. Povukao se iz mornarice i 2001. i postao britanski trgovinski izaslanik. Napustio tu funkciju 2011. nakon polemike zbog prijateljstva sa Epstinom.

Bonus video: