Francuska: Ukinut porez za bogate

Taj porez na kraju je platilo oko 470 kompanija i preduzeća, odnosno oko hiljadu pojedinaca
210 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, kredit, Foto: Shutterstock
novac, euro, kredit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2015. 11:35h

Porez od 75 odsto na godišnje dohotke iznad milion eura u Francuskoj, koji je kao privremenu mjeru uveo francuski predsjednik Fransa Oland, prestaje da važi.

Porez, koji je uveden 2013. godine kao privremena dvogodišnja mjera, neprestano je bio na meti kritika, prenosi Tanjug.

Najavljen tokom predsjedničke kampanje 2012. socijaliste Olanda, porez od 75 odsto na godišnje prihode iznad milion eura, bio je uvršten u Predlog finasijskog zakona za 2013. godinu i predviđao je oporezivanje svih bogatih građana Francuske. Ustavni sud je poništio tu verziju zakona, odobrivši samo njegovu primjenu na zaposlene u kompanijama.

Tako je taj porez na kraju platilo oko 470 kompanija i preduzeća, odnosno oko hiljadu pojedinaca.

Slobodne profesije, kao što su advokati ili ljekari, na kraju su bile oslobođene plaćanja poreza, kao i glumci koji nemaju fiksna primanja i žive od honorara. Maksimalni porez za fudbalski klubove iznosio je pet odsto na ukupne prihode.

Analitičari smatraju da je taj porez loše uticao na konkuretnost francuske privrede, jer su mnogi strani investitori odustali od ulaganja, a doveo je i do egzodusa jednog broja francuskih biznismena i poznatih ličnosti.

Glumac Žerar Depardje je zbog uvođenja visokog poreza, postao Rus. Najprije je izgledalo da će se on iseliti u susjednu Belgiju, gdje je u jesen 2012. kupio kuću zato što mu je stopa poreza u njegovoj domovini previsoka. Na kraju se, ipak, odlučio da uzme rusko državljanstvo.

Najbogatiji Francuz, Bernard Arno, vlasnik konglomerata LVMH i najbogatiji vlasnik vinograda u Francuskoj, među prvima se preselio u Belgiju kako bi izbjegao plaćanje poreza na bogatstvo.

Isto je učinila i porodica Pežo, čiji se kapital procjenjuje na 4,84 milijarde eura, kao i sadašnji vlasnici trgovinskog lanca Carrefour, sa kapitalom od 5,86 milijardi eura.

Bonus video: